Евхаристичното чудо от Регенсбург

На 25 март 1253 г., Велики Четвъртък, един свещеник от Регенсбург носел последните тайнства на човек, който бил на смъртно легло. По пътя към тежко болния изведнъж се озовал пред водопад, образуван при буря. За преминаване на препятствието била поставена само една дъска. Когато свещеникът тръгнал по нея, се подхлъзнал и дарохранителницата с осветените хостии паднала долу. Духовникът, заедно с вярващитие и градските власти решили да бъде построен параклис на мястото, в памет на случилото се. Готовият параклис бил посветен на 8 септември 1255 г. от епископ Алберт в чест на Спасителя. С тържествена процесия в него било внесено Пресветото Тайнство.
От този момент много поклонници посещавали параклиса. Две години по-късно едно извънредно важно събитие потвърдило светостта на мястото. По време на Литургия служещият свещеник се усъмнил в истинското присъствие на Христос в Евхаристията. Когато издигал чашата нагоре, доловил шум зад гърба си. Обърнал се и видял Христос от дървения кръст на тавернакула, който бавно взел чашата от ръцете му и след това я поднесъл на верните за обожание.
Свещеникът се хвърлил на пода и започнал да моли за прошка заради неверието си. В знак на своята благодат Спасителят му върнал чашата.
Този кръст и до днес е почитан от множество поклонници, които идват в Регенсбург.

Вж. всичко досега по темата:

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар