Евхаристичното чудо в Амстердам

На 12 март 1345 г., няколко дни преди Великден, тежко болният Исбранд Домер, който чувствал, че краят му наближава, пратил да му доведат свещеник. След като се изповядал пред отец Оуде Керк и приел последното Причастие, той повърнал в една купа. Прислужницата изхвърлила съдържанието и в огъня.
На следващия ден Исбранд оздравял, а слугинята видяла хостията да витае над огъня в камината, обвита с лъчист блясък от светлина. Оздравелият Исбранд взел необикновената хостия, поставил я в кутийка и незабавно я занесъл на свещеника. Но чудото продължило и хостията се връщала три пъти в дома на Домер. Решили да превърнат къщата в параклис. На Великден със съдействието на кмета на Амстел бил направен подробен доклад, който предали на епископа на Утрехт. Тъй като имало много очевидци на чудото, епископ Ян ван Аркел веднага разрешил то да бъде почитано.
През 1484 г. император Максимилиан посетил Нидерландия и тежко болен обещал, че ако оздравее ще отиде като поклонник на в светилището. В знак на благодарност заизлекуването си той занесъл там като подарък голяма свещ, скъпоценна чаша и други литургични предмети, а освен това дал на Амстердам правото да постави в герба на града германската императорска корона, както може да се види и днес.
Избухналият през 1452 г. пожар в Амстердам разрушил също и параклиса, но по чудо реликвата била пощадена. През 1665 г. отец Ян Ван дер Май получил позволение от общинския съвет да превърне в параклис една от къщата на сестрите от ордена в Бегине. Реликвата била пренесена там, откъдето обаче скоро след това била открадната. И днес в чест на чудото постоянно е изложено Светото Причастие. Все още са запазени кутийкта, в която била съхранявана хостията, документите, разказващи за чудото и няколко картини, които се намират в историческия музей на Амстердам. Всяка година, през нощта срещу Връбница в чест на чудото се организира мълчалива процесия, наричана „Stille Omgang“, тъй като по времето на Реформацията шествията за евхаристичното чудо били забранени от протестантската управа на града. И сега в тези мълчаливи процесии вземат участие около 10 000 души от цяла Нидерландия.
След като забраната отпаднала, на 13 юни 2014 г., на празника Тяло и Кръв Христови, за първи път от 1587 година, е проведена тържествена евхаристична процесия по улиците на Амстердам.

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар