Репортаж от Хисар: Кръщение Господне-начало на обществения живот на Исус

12 януари 2011, 18:19

Повече от 50 семейства и домове бяха благословени в град Хисар. Това стана в седмицата след Кръщение Господне. Тогава по традиция във всеки дом имаше запалена свещ, като символ на Христос, както икона на Дева Мария или Разпятието. Въпреки, че са малко на брой, католиците в Хисар, с радост посрещнаха отец Милко, на когото благодариха, че и тази година не ги е забравил и могат да го видят в своя дом. Всеки от енориашите пускаше по нещичко в торбичката, носена от министрантите, в знак на признателност за Божията любов. От своя страна отец Милко им подари за спомен по една иконичка. Католическата общност в курортния град е сравнително млада и наброява около 150-200 човека. Знае се, че като цяло католиците в Хисар са се заселили през 50-60-те години на миналия век от съседните села Калояново, Дуванлии, Житница, както и такива от квартал “Миромир”. От 2005 година имат свой храм-“Светото Семейство от Назарет”, който се води филиална църква на енория “Свети Свети Петър и Павел”- квартал “Миромир. Енорист е отец Милко Топалски от Житница. Новата църква събира всеки вторник, петък, неделя и празничен ден малкото вярващи, които се радват, че църковната им общност е млада и се развива добре. Така беше и на 9 януари, когато Църквата честваше Кръщение Господне.Празникът се смята като преход от детския към обществения живот на Исус и проповедта на отец Милко беше насочена в тази посока. Свещеникът изтъкна, че Кръщение Господне е началото на обществената дейност на Исус, но преди още Исус да започне своята Мисия за спасение на света и да отдаде живота си за всеки един от нас, той желае да ни се представи. Това става по един мистичен начин в реката Йордан, когато Иван го кръщава и в този момент слиза Светият Дух над него под формата на гълъб и в същото време се чува глас от небето, който казва “Този е моят възлюбен син, него слушайте.”
Пред богомолците отецът допълни, че кръщението на Исус е свързано с нашето кръщение, което представлява нашето духовно раждане,едно ново начало, поставено от Исус за нас, защото чрез кръщението ставаме Божии чеда. Но това ново начало трябва да бъде последвано от живот според Евангелието и от непрекъснато задълбочаване на нашата връзка с Бога чрез молитвата. В момента на своето кръщение, Бог изтръгва тегнещия над нас първороден грях и бележи нашата душа с незаличимия знак на Божии чеда. Свещенослужителят не пропусна да отбележи, че както нашите родители са ни предали естествен, физически живот, така също в момента на светото кръщение, Бог ни дава своя собствен Божествен живот и ни изпраща Светия дух, за да ни освети с неговата благодат. Благодарение на тази Благодат вече сме наследници на вечния живот.Думите на Бог “Ти си моят възлюбен син” са отправени не само към неговия Син Исус Христос, с също и към нас и това е потвърждението, че наистина сме божии чеда – завърши размишлението си отец Милко.
Освен всички коледни и новогодишни празници, по особен начин беше отбелязан и патронният празник на малкия, но добре подреден храм-“Свето Семейство от Назарет”. Той се отбелязва в първата неделя след Рождество Христово и тази година беше на 26 декември. Тогава тържествената света литургия беше отслужена вечерта и я води отец Евгени Ружански, който е енорист в квартал “Парчевич” на град Раковски. С него на олтара бяха и свещеници от Софийско-Пловдивския диоцез, а почивният ден даде възможност на много вярващи, не само от Хисар, но и от близките енории да участват в богослужението. Пред тях проповедникът отец Евгени говори за смисъла на семейството, за трудностите, които преследват мъжа и жената, обвързани в свещения брак, както и какви са начините да се преодолеят, за да цари мир и щастие във всяко християнско семейство.
Тържество за Рождество Христово имаше и в енория „Свети Свети Петър и Павел” квартал Миромир. То се проведе в народно читалище „Иван Вазов”. Програмата му включваше сценки, посветени на Рождество, които бяха представени от децата от вероучението.Също така се представи и самодейният състав при енорията. След това Дядо Коледа раздаде подаръци на всички присъстващи. В първото католическо селище в Южна България тази година бяха благословени близо 200 къщи, в които живеят над 500 души.

Иван Кърчев

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар