Почина отец Максимилиян Балабански

14 февруари 2011, 17:26

„Ще отидем в дома Господен радостни“

В нощта на 13 срещу 14 февруари почина отец Максимилиян Балабански – Францисканец-конвентуалец. Роден в Генерал Николаево на 9 ноември 1925 г. През ноември 1937 г. заминава за Италия да изучава теологически науки, а на 16 юли 1950 г. е ръкоположен за свещеник. В продължение на шест години е директор на семинарията в Перуджа и три години в Губио. През 1967 г. заминава за Рим, където в продължение на две години изучава източно каноническо право в Източния папски институт “Ориентале”, където защитава магистърска степен. След това заминава за Сидни, Австралия, където е назначен за енорийски свещеник, настоятел, отговарящ за новостите, а от 1989 г. до 1992 г. е континентален провинциал на отците-конвентуалци.

През март 1992 г. е назначен да работи като енорийски свещеник в село Житница, където остава до 2000 г. От този период е и неуморната му свещеническа дейност и в съседните села Калояново, Дуванлий и Миромир. Верните още си спомнят огромната енергия и невероятната му отдаденост на Бог, когато в неделните дни тичаше между четирите енории, за да не остави никого без пастирска грижа. Отдаден на Пренепорочната, по примера на своя съименник и покровител Св. Максимилиян Мария Колбе, отец Максимилиян написва и посвещава книга под заглавие „Св. Максимилиян Мария Колбе – Рицарят на Пренепорочната“. На 2 април същата година отец Максимилиян е назначен за предстоятел на новопостроения в центъра на гр. Раковски манастир на братята-конвентуалци, където остава до смъртта си.

Нека Бог го възнагради с Рая за голямата пастирска ревност, с която служи на народа и за доброто му сърце! Почивай в мир, скъпи Отче и ни поглеждай от небето! Ще останеш завинаги в нашите сърца!

Погребението ще се извърши на 15. 02. 2011 г. от 11.00 часа сутринта в гробищния парк в Ген. Николаево, Раковски.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар