Per Antonium ad Jesum

13 юни 2022 г.

Чрез Антон към Исус. Това са незабравимите думи на Папа Пий ХІ, изречени през 1930 г. по повод 700-та годишнина от смъртта на Свети Антон.
Действително това е било призванието на св. Антон – да бъде духовен учител на съвременниците си, но и на последователите си. И за нас днес той е жив пример за добродетелен и свят живот и мощен застъпник пред Бога.

Църквата и Светото писание учат, че Исус Христос е единственият посредник между Бог и хората. За наша утеха обаче знаем, че светците следват през земния си живот Исус и посвещават чрез вярата и героичната си любов към ближния своя живот на Бог и на ближните. Когато са вече в Рая при Христос, те са за нас пример за живот и ходатаи пред Бог.

Затова Втори Ватикански Събор ни учи: „В този цикъл на годината Църквата е добавила и дните за възпоменаване на мъчениците и другите светци, които, водени от многообразната Божия благодат към съвършенството са постигнали вече вечното спасение, пеят в небето славословия на Бога и се застъпват за нас. Във възпоменателните празници на светците Църквата възвестява тайната на Пасха в светците, които са страдали с Христос и са прославени с него. Тя представя на верните техния пример, който чрез Христос води при Отца и се моли за Божи благодати заради техните заслуги.” (Sacrosanctum Concilium Nr. 104)

Това, което се отнася до всички светци, важи по особен начин и за Свети Антон, когото в Падуа наричат просто „Светеца”. Той изпитвал пламенна любов към Господ, потопил се в духа на Евангелието и живял според него. С проповедите си го носел сред хората от своето време, разяснявал го в писмените си трудове и така заслужил да бъде наречен от Църквата „учител за Евангелието”.

Свети Антон и днес е светлина и водач за християните. И днес той ни носи посланието за спасение: как да получим Божията благодат, да я съхраним и да я умножим.

Който е посещавал базиликата на Свети Антон, в която се намира гробът му, сам може да докаже, че той е върнал много хора към вярата, на мнозина е помогнал да се променят, на други да се покаят и да започнат отначало.

Много поклонници идват всяка година на гроба му и му поверяват грижите си, страховете си и надеждите си, след което си тръгват утешени и подкрепени към къщи.

Молитвата към Свети Антон е проста и ясна и е за всички достъпен път към Бога. Често обикновените и смирени хора, а не мъдрите и великите, са тези, които намират пътя към Господ.

Източник: www.carosantonio.it

Литания и молитва към Св. Антон от Падуа

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар