Майски размишления (19): Искам да бъда по-близо до Теб…

19 май 2015, 20:30

Колко тъжно е, когато хората се молят: „Господи, искам да бъда по-близо до Теб…“ и едновременно насочват своя поглед към толкова преходни неща в този суетен свят: към къщите, към луксозните мебели, към модерните коли и телесните удоволствия… „Искам да бъда до теб“, казва човек на човека, човек на машината, човек на парите, човек на удоволствията, на наркотиците и алкохола… Сърцето неусетно се превръща в това, което човек обича. Предметът на любовта завладява сърцето и обгръща със своето влияние целия човек. И така се движим безсмислено сред хора-манекени, сред бездушни машини – които, както казва Библията, „имат очи, а не виждат, имат уши, а не чуват“.
Толкова много хора са заглушили в себе си гласа на обичащия Бог, Чийто вик на Любовта не престава: „Искам да бъда по-близо до теб…“.
Сред шума на фабричните машини, сред шума от улиците на големия град, от дискотеките, телевизорите, сред политическите надвиквания, при толкова „заглушителни станции“, заглушаващи съвестта – гине, губи се гласът на обичащия Христос. Не достига до жилищата на хората и блясъкът на вечната светлина, въпреки че не спира да свети в църквата денем и нощем.
Бог иска да бъде близо до нас, дори в самите нас. Защо ние не искаме да бъдем близо до Него? Защо избягваме вечната светлинка на дарохранителницата, защо заглушаваме гласа на викащия към нас Бог? Защо се храним като просяци с онова, което пада от трапезата на богатите в този свят? Защо се задоволяваме с вещи, с машини, с пари, ако нашето сърце иска, моли, вика за великата Любов?
Единственото спасение за човека е всекидневната упорита молитва.

Искам да бъде по-близо до Тебе, Господи… Не до вещите, не до удобствата, до успехите, не до парите, до властта и почестите, а до Тебе, Който ме обичаш такъв, какъвто съм – с моята нищета и страдания, с моите слабости и падения. И дори да ме изоставят и напуснат всички, Ти винаги ще бъдеш до мен и с мен!

Отец Франциск Грудниок,
из „От ден за ден. Майски размишления“,
превод: отец Мариуш Полцин, OFM Cap.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар