Никополският епископ монс. Петко Христов отличен с Големия кръст на Малтийския орден

2 ноември 2011, 03:45

Посланикът на Суверенен Малтийски орден в България, Негово Високо Превъзходителство Камило Дзукколи, връчи на монс. Петко Христов, Епископ на Никополската епархия, Големия кръст на Малтийския орден: Pro piis meritis. Това е най-високото отличие, което Малтийския орден дава на духовни лица. Високото отличие бе връчено на 30 октомври по време на света литургия в Катедралният храм „Св.Павел от Кръста”. Монс.Петко Христов е също и президент на Католическата благотворителна организация „Каритас” и отговаря за хуманитарната дейност на Католическта църква в България. Основният мотив за наградата са особените заслуги на Епископ Христов за хуманитарната дейност на Църквата и конкретно в Никополската епархия.
Светата литургия беше отслужена от Епископ Петко Христов, в съслужение с енорийския свещеник на Катедралният храм отец Валтер Гора. В началото на месата Посланик Дзуколи поздрави Епископа, свещеника и всички верни и изрази своята радост от своето първо посещение в Русенската Катедрала. В своята проповед монс.Петко отбеляза, че Благата вест от Евангелието тази неделя е, че всеки човек има цена в очите на Бога.
В края на литургията Камило Дзуколи подчерта думите на епископ Христов за любовта към нашия Бог и службата към братята: от десет века това е същността на работата на Суверенният военен хоспиталиерен орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, каза посланикът. Следвайки пътеводната звезда на ордена – „защита на вярата и грижа за бедните – Малтийският орден работи в 140 страни в света. От 5 години Орденът има Посолство и в България, като е инициирал 145 благотворителни акции в различни градове и села. „Тук съм, каза Камило Дзуколи, за да изразим уважението и възхищението от Вас, монс.Петко Христов, Епископ на Никополската епархия, за подкрепата, помоща и насърчаването в нашата работа”.

Посланик Дзуколи прочете Писмото от Великият Канцлер на Малтийския суверенен орден, придружаващо Голям кръст за заслуги Pro piis meritis, подписано и подпечатано от Великият Магистър на Ордена брат Матю Фестинг. То завършва с думите на Великия Магистър: „Приемете, Ваше Високо Преосвещенство монс.Петко Христов, нашите поздравления, благодарности и почит. Молитвено Ви придружаваме във Вашата мисия в епархията!” Посланик Дзуколи връчи Големият кръст за заслуги на Епископа, а той от своя страна, с особено вълнение, изрази своите благодарности на Малтийския орден и неговото ръководство.

„За мен новината за това отличие беше изненада. Това е най-високото отличие, което съм получавал в живота си”, сподели Епископ Петко. „Благодарен съм, продължи монс.Христов, за оценката на моята работа и милосърдната дейност, една реалност в живота на Църквата, макар и не толкова забележима. Това признание ме задължава да работя още повече!”

Росица Златева,
радио „Ватикана“

Н. пр. д-р Камило Дзуколи, обяснява мотивите за високото отличие на Никополския епископ:
„С това отличие Малтийския Орден изразява благодарност и признание към пастира на Никополската епархия за неговото голямо сътрудничество в дейността на Ордена в България и диоцеза. Дейност, която от откриването на нашето представителство в София през 2005 се осъществява чрез 145 инициативи в 70 различни места в България. Това са инициативи от хуманитарен, здравен и социален характер и преди всичко насочени към болници, сиропиталища и старчески домове. Разбира се, независимо от вярата, идеи и мнения, тъй като ние сме изцяло и дълбоко католици, а нашата ръка е подадена към всички нуждаещи се. От десет века дейността на Малтийският Орден следва полярната звезда на вярата в служба на бедните. С това отличие, което имам честта да връча от името на Великия магистър Фра Матю Фестинг, Малтийският Орден изразява благодарност за всичко направено от монс. Петко Христов и надеждата, че ще продължи сътрудничеството си с нас.Това сътрудничество е много важно, тъй като освен материална включва и духовна помощ. Колко пъти заедно сме посещавали болници в села и градове на диоцеза, за да дадем нашия скромен принос и помогнем на здравни структури, дрехи и играчки за децата, хуманитарна помощ и учебни материали за училищата. Това е дейността на Малтийския Орден в България, както в другите 140 страни по света в които присъстваме и развиваме дейност”.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар