Бенедикт ХVІ към 1 млн. вярващи в Парко ди Бресо: „Винаги предпочитайте логиката да бъдеш пред логиката да имаш“

3 юни 2012, 21:12

Повече от един милион вярващи участваха днес сутринта в Светата Литургия, която Папа Бенедикт ХVІ отслужи в Парко ди Бресо край Милано, с която бе закрита Световната среща на семействата. В проповедта си Светият Отец подчерта, че днешното тържество на Пресвета Троица „ни призовава да съзерцаваме тази тайна, но подбужда и ангажимента да живеем в общение с Бог и помежду си по образец на троичното общение. Ние сме призвани да приемем и вярно да предадем истината на вярата; да живеем взаимната любов, като обичаме всички, споделяйки радостите и страданията, учейки се да искаме прошка и да даваме прошка, оценявайки различните харизми под водачеството на пастирите. С една дума – поверена ни е задачата да изградим църковните общности, които все повече да стават семейства, способни да отразяват красотата на Света Троица и да евангелизират не само със слово, но бих каза и с „ирадиация”, по силата на преживяната любов”.
„Да бъде образ на триединния Бог е не само Църквата – добави Папата, – но и семейството, основано на брака между мъж и жена”. „Любовта – подчерта той – е това, което прави човека истински Божи образ. Скъпи съпрузи, живеещи в брак, вие си дарявате един на друг не какво да е, а целия живот. И вашата любов е плодотворна преди всичко за вас самите, защото вие желаете и осъществявате благото един за друг, чувствайки радостта от получаването и даряването”. По-нататък Папата призова съпрузите да се грижат за децата: „В света, управляван от техниката, им предавайте спокойно и уверено смисъла на живота и силата на вярата, като поставяте пред тях високи цели и като ги подкрепяте в трудностите”.
По-нататък Папата се обърна и към „вярващите, които, споделяйки учението на Църквата за семейството, все пак се преживели болезнения опит на разпада и развода. Знайте, че Папата и Църквата ви подкрепят във вашето страдание и трудност. Призовавам ви да останете в единение с вашите общности, като в същото време се надявам епархиите да проявят към тях радушност и близост” – изтъкна Папа Бенедикт ХVІ.
След това Светият Отец се спря на темата за труда. „Виждаме, че в съвременните икономически теории често преобладават утилитаристките концепции за труда, производството и пазара. Въпреки това замисълът на Бог и самият опит показват, че едностранната логика на собствената изгода и максималната печалба не могат да съдействат за хармонично развитие, за благото на семейството и за изграждането на едно по-справедливо общество, защото съдържат в себе си отчаяна конкуренция, силно неравенство, деградация на околната среда, ръст на потреблението и лишения в семействата”.
Папата подчерта, че „човекът, като образ Божи, е призван също така и към отдих и празник”. Неделята – денят Господен, е и „ден човешки и негови ценности са празникът, приятелството, културата, общуването с природата, игрите, спортът. Това е ден на семейството, през който то заедно преживява чувството на празник, срещи, съчувствия, както и участието в Светата Литургия. Скъпи семейства, дори в трескавото темпо на нашата епоха, не губете чувството за деня Господен! Той е като оазис, в който се спираме, за да вкусим радостта от срещата и да утолим жаждата за Бога”.
В края на проповедта си Папа Бенедикт ХVІ каза: „Семейството, трудът, отдихът – три дара на Бог, три измерения на нашето битие, които трябва да се намират в хармонично равновесие. Съгласуването на времето за работа и за нуждите на семейството, професията и майчинството, труда и почивката е важно, за да бъде построено общество с човешко лице. В това винаги отдавайте предпочитание на логиката да бъдеш пред логиката да имаш – първата строи, втората води към разрушение”.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар