Папа Бенедикт ХVІ провъзгласи двама нови църковни учители и откри Синода на епископите за новата евангелизация

7 октомври 2012, 14:47

В деня, в който Католическата Църква чества възпоменанието на Дева Мария на Светата Броеница, което тази година съвпада с 27-а Обикновена неделя, във Ватикана се състоя голямо литургично тържество. Литургичната радост произтича от това, че днес Папа Бенедикт ХVІ провъзгласи за „доктори на Църквата“ Св. Иван от Авила и Св. Хилдегард. Подобно събитие Църквата не е изживявала от далечната 1997 г. Заедно с това Светият Отец откри Общото събрание на Синода на епископите, което в продължение на две седмици ще заседава в Рим по темата за новата евангелизация. Само каква прелюдия преди започващата след четири дни Година на вярата – благодат, дадена на Църквата, от Светия Дух!

Преди днешната тържествена Света Литургия на площад „Св. Петър”, с която бе открит Синода на епископите, посветен на новата евангелизация, Папа Бенедикт ХVІ провъзгласи за църковни учители („доктори на Църквата”) двама големи светци – Св. Иван от Авила (1499-1569) и Св. Хилдегард от Бинген (1098-1179). След като кардинал Анджело Амато – префект на Конгрегацията за светците, прочете автобиографиите на двамата светци, Папата произнесе тържествената формула: „Приемайки желанието на много братя епископи и на много верни от целия свят, след като получихме становището на Конгрегацията за светците, след дълъг размисъл и след като достигнахме до пълно и сигурно убеждение, с пълнотата на апостолическата власт провъзгласяваме Св. Иван от Авила, диоцезен свещеник, и Св. Хилдегард от Бинген, монахиня от Ордена на Св. Бенедикт, за учители на Универсалната Църква”.
Със Св. Иван от Авила и Св. Хилдегард църковните учители стават 35, сред които само четири са жени. За последен път преди днешната тържествена церемония Римски Папа е обявявал „доктор на Църквата” през 1997. Тогава Бл. Папа Йоан-Павел ІІ провъзгласява за такъв Св. Тереза от Лизьо (Малката Св. Тереза).
„Църквата съществува, за да евангелизира” – каза Светият Отец и се спря на „обновения динамизъм в евангелизаторската дейност на Църквата” в „определени исторически периоди”. „И в наши дни – продължи Бенедикт ХVІ – Светият Дух даде на Църквата един нов тласък, за да известява Благата вест, един духовен и пастирски динамизъм, който намери своя най-универсален израз и най-авторитетен импулс във Втория Ватикански събор”. Според Папата „този обновен динамизъм за евангелизация води до благотворно влияние върху двата специфични „стълба”, които така да се каже се развиват от нея: от една страна т. нар. “mission ad gentes”, т.е. известяването на Евангелието на онези, които все още не познават Исус Христос и Неговото спасително послание, и от друга страна – новата евангелизация, ориентирана най-вече към хората, които, макар и кръстени, са се отдалечили от Църквата и живеят без да са практуващи християни”.
Асамблеята на Синода, която се открива днес, „е посветена на тази нова евангелизация, за да помогне на тези хора за една нова среща с Господ, Който единствен дава дълбокия смисъл и мир на съществуването; за да помогне за преоткриването на вярата, произтичаща от благодатта, която носи радост и надежда в личния, семейния и социалния живот” – обясни Светият Отец. Той обаче добави, че това по никакъв начин не трябва да омаловажава мисионерската дейност на Църквата в нейния истински смисъл.
Папа Бенедикт ХVІ поясни, че откриващото се Общо събрание на Синода на епископите, което ще заседава по темата за новата евангелизация, е 13-о обикновено общо събрание на този най-важен църковен орган. Точното наименование на темата е: „Новата евангелизация за предаване на християнската вяра”. Както изтъкна Светият Отец, „тази тематика е в отговор на едно програмно ориентиране за живота на Църквата, на всички нейни членове, семействата, общностите, нейните институции”. Римският епископ добави, че заседанията на Синода ще съвпаднат с откриването след няколко дни на Годината на вярата, което ще стане на 11 октомври. Тогава Католическата Църква ще чества 50 години от откриването на Втория Ватикански събор и 20 години от публикуването на Катехизиса на Католическата Църква.
„Нека поверим на Бог работата на синодалното събрание, в живото чувство за общността на светците, като се позоваваме най-вече на застъпничеството на големите евангелизатори, сред които бихме искали с голяма радост да разчитаме на Блажения Йоан-Павел ІІ, чийто дълъг понтификат бе също така и пример за новата евангелизация” – заключи в края на проповедта си Папа Бенедикт ХVІ. И добави, че „светците са истинските носители на евангелизацията във всички нейни измерения”, в контекста на обявените днес двама нови църковни учители – Св. Иван Авилски и Св. Хилдегард.

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар