Католиците в Калояново тържествено посрещнаха Рождество Христово

25 декември 2012, 09:00

Католиците по целия свят тази нощ посрещнаха Рождество Христово. На среднощна тържествена литургия се събраха и вярващите от енория „Св. Андрей” в Калояново. Месата бе отслужена от енорийския свещеник отец Иван Топалски. Богослужението започна с песента „Тиха нощ, свята нощ”. Духът на празника бе подсилен от традиционната пещера със сцената на Рождество Христово, чийто светлинки светнаха при химна „Слава във висините Богу”, както и от присъствието на преоблечени като пастири енориаши, символизиращи пастирите от Витлеем, първи научили Благата вест за раждането на Спасителя.
Основната тема в проповедта на отец Иван бе фактът, че Бог е с нас, Той е винаги с нас. Проповедникът разказа историята на един човек, изпаднал в трудност, който започнал да викам към Господ: „Къде си, Господи, когато се нуждая най-много от Теб?”. Господ му се явил и му казал: „Аз съм винаги до теб, погледни стъпките в пясъка, по който вървиш и ще видиш”. Човекът погледнал пясъка и видял своите стъпки и стъпките на Господ. На моменти обаче едните стъпки изчезвали. Тогава човекът казал: „Ето, Господи, виждаш ли, не си бил винаги до мен. Тук Твоите стъпки ги няма!”. А Господ му отвърнал: „Не, аз съм винаги до теб! На пясъка има само едни следи, защото в най-трудните моменти Аз те носех на гърба си”. Енорийският свещеник направи извода, че в сърцето на Исус има място за всички и че винаги можем да потърсим помощ и утеха при Него. Ние трябва да сме благодарни на нашия Спасител, пожертвал живота си за нас!
В края на тържествената литургия енорийският хор изпя прочутата коледна песен Adeste Fideles („Елате, християни”), а отец Иван Топалски пожела на всички християни много радост и мир в сърцата!
По традиция тържествени литургии ще бъдат отслужени в самия ден на Рождество Христово – 25 декември, на празника на Св. Стефан – 26 декември и на празника на Св. Иван, апостол и евангелист – 27 декември, когато отец Иван чества своя имен ден!

Текст и снимки: Мария Даскалова


Коментари

Няма коментари

Оставете коментар