Бог стана човек като нас, за да станем ние божествени

25 декември 2012, 18:13

На утринната Рождественска Евхаристия в катедрала „Св. Йосиф“, София, енорийският свещеник отец Збигнев Тенча, OFM Cap., пожела на верните Бог да им даде обилен мир, духовно и телесно здраве и каза в проповедта си, че въпреки различните традиции този ден носи много радост и топлина, че той е най-семейният от всички празници в църковния календар. Рождество Христово празнуват и вярващите, които познават Бога, и тези, които не го познават и които се наричат невярващи, забеляза отец Збигнев. Рождество Христово е част от западната култура и ние, които сме християни, учениците на Христос, трябва да разберем колко е голямо това събитие, обърна внимание той. Защото ако приемем Исус, Божия Син, по подходящ начин, Той ще ни превърне в дъщери и синове на Бога и ще можем да го носим в сърцата си.
Исус се е родил за всеки един от нас, веднъж, преди повече от 2000 години, но радостната вест за него е отправена към всеки човек и всеки от нас е изправен пред избора – да Го приеме или да Го отхвърли. Христос се ражда и по друг, чуден начин на олтара, чрез ръцете на свещеника, разпръсква мрака и идва в нашите човешки сърца.
Може да се попитаме дали е приказка раждането на Младенеца от Мария и полагането му в ясли и смело да заявим в отговор нашето „не“, каза отец Збигнев. Ако съпоставим това събитие с дълбочината на словата на Свети Йоан в днешното Евангелие, ще разберем, че Исус е дошъл точно за нас – за теб, за мен, за да ни направи по-щастливи. Днес Той се отдава в ръцете на свещеника, а после и на нас и това надвишава всичките ни традиционни представи за бедните ясли. Ето защо, насърчи отец Збигнев, не бива да се боим от Неговите заповеди, от Неговата протегната длан, която желае да благославя. Бог стана човек като нас, за да станем ние божествени. Въплъщението е немислимо принизяване на Бога и главозамайващо възвисяване на всеки един от нас. Бог дойде на света, за да води в продължение на 30 години най-обикновен живот, след което започна да учи човека как да намери верния път към Отца.
Бог живее сред нас, отбеляза отец Збигнев, и ако ние не сме безразлични към Него, Той действа в живота ни. Бог ни показва обичта Си всеки ден, затова да се радваме, призова отец Збигнев, а когато сърцата ни се изпълнят с покой и радост, ще бъдем по-човечни. Бог обича всеки един от нас по различен, специален начин – да Го обичаме и ние според размерите и горещината на своето сърце, пожела проповядващият свещеник. А ако се питаме какво е любовта, отговорът е: безгранично всекидневно даряване или както Малката света Тереза обяснила, че да живееш с любов означава да даваш безмерно и безвъзмездно.
Отец Збигнев припомни да не забравяме, че цената на тази топлина, на която можем да се греем край олтара е Исусовата кръстна смърт, започнала във Витлеемските ясли преди повече от 2000 години и че добър начин да носим мир в света като Исус са проявата на уважение и любов от наша страна към нашите най-близки в семейството.


Коментари

Няма коментари

Оставете коментар