Възкресение Христово в енория „Св. Андрей“ в Калояново

1 април 2013, 11:36

Свето Пасхално тридневие
Както всяка година, католическата енория „Св. Андрей“ в Калояново се подготвя с особен трепет за великденските празници. Енориашите дълго ще разказват за преживяното по време на тазгодишната Литургия за Велики Четвъртък, когато по традиция енорийският свещеник отец Иван Топалски извърши обреда с измиването на нозете на 12 млади мъже от енорията – 12 млади апостоли, които свещеникът насърчи да бъдат пример за околните и да могат да разчитат един на друг. Проповедта бе вълнуваща и хората я споменаваха и през следващите дни в обикновени разговори помежду си из селото.
На Велики Петък, когато Църквата възпеманава кръстната смърт на Господ Исус Христос и ден, в който не се отслужва Евхаристична Литургия, тъй като жертвата я отслужва самият Христос, енорийският храм остана отворен до 23 часа за поклонение пред Разпятието. Хората имаха възможност да се спрат за кратка молитва и в мълчание пред Христовия кръст, в размисъл за Неговите страдания и смърт, но и с мисъл за Възкресението. Олтарът бе „гол“, без покривки, а дарохранителницата – празна. Светото Причастие бе пренесено при страничен олтар.
Велика Събота – ден за тишина и размисъл. Обичайните камбанени мелодии, които звучат в енорията сутрин, на обяд и вечер, с приканване за молитва, и които децата очакват с голямо желание, ги нямаше. Всички бяха притихнали в очакване на радостната вест за Възкресението Христово.

Нощно пасхално бдение
Бдението за Възкресение Христово, което бе с начало 23 часа, по традиция започна с Литургия на Светлината – запалването на пасхалната свещ пред църквата и нейното внасяне в тъмния храм: символ на светлината на Христовото Възкресение, която свети в мрака и осветява сърцата, умовете и душите на всички. Тази най-важна Литургия през цялата църковна година винаги е много очаквана от верните и те с голямо желание участват в нея. Тази година времето бе леко мразовито, нетипично за този период от годината, но това не спря ревностните християни да вземат участие в Светата Евхаристия.
Църквата е предвидила в Литургията на Словото седем четива от Стария завет, откъс от посланието на Свети Апостол Павел до римляните и съответния евангелски фрагмент, разказващ за станалото в първата великденска утрин. Отец Иван бе подбрал четири старозаветни откъса: разказа за сътворението на света от книгата Битие, разказа за готовността на Авраам да пожертва единствения си син Исаак от книгата Битие, разказа за преминаването на евреите през Червено море от книгата Изход и откъса от книгата на пророк Исайя, в който Бог, чрез Своя пророк, призовава всички нас: „всички, които жадувате, дойдете при водите…, дойдете… и яжте…“. По-късно в проповедта си енорийският свещеник поясни колко важна е тази Литургия на Словото. Той допусна, че за някои тези много на брой четива може и да изглеждат нещо неразбираемо или дори отегчително, но всяко от тях има своя дълбок смисъл – именно затова точно по време на Светата Литургия за нощното пасхално бдение Литургията на Словото има толкова голямо значение. Проповедникът добави, че четивото, което разказва сътворението на света и на първите хора – Адам и Ева, не е случайно: защото Христос е новият Адам! По отношение на второто четиво – за готовността на Авраам да пожертва Исаак, проповедникът риторично попита: „Нима това не е жертвата на самия Христос?“. Както нашият баща във вярата Авраам бе готов да даде едничкия си син, така и Бог Отец отдаде Своя Единороден Син. Откъсът от Изход, разказващ преминаването на евреите през Червено море, пък е предобраз на кръщелните води – разтълкува отец Иван. А призивът на пророк Исайя „елате и яжте“, не е ли призив да ядем от Хляба на живота, Който е самият Христос в Светото Причастие? – попита свещеникът.
По време на тази тържествена нощна Литургия вярващите подновиха кръщелните си обещания, като първо се отрекоха от сатаната, а след това потвърдиха и вярата си в Пресветата Троица, в Светата Католическа Църква, общението на светците, опрощението на греховете, възкресението на телата и вечния живот.

В деня на Възкресение Христово
Във великденското утро църквата бе препълнена много преди началото на тържествената Света Литургия. Най-радостни от всички, разбира се, бяха децата, които носеха своите кошнички с яйца, великденски курабийски и козунак. Отец Иван приветства с радостното „Христос възкресе“ събралото се множество. В празничната си проповед той подчерта колко е важно да известяваме Благата вест за Възкресението и направи интересна аналогия с по-рано отслужената от него литургия същата сутрин в съседната енория в Дуванлий. Енористът сподели как в мъгливото утро, след като са били камбаните, един по един хората започнали да пристигат в църквата, сякаш излизащи от мъглата. Отецът призова, като имаме вярата във Възкръсналия Исус, да съумеем да излезем от мъглата на ежедневните си грижи и проблеми, за да стигнем до светлината на истината за Възкресението. Свещеникът добави, че ако истински вярваме и се уповаваме на Възкръсналия Исус, няма от какво да се тревожим и земните ни проблеми, в които сме потънали, не биха ни тревожили.
Накрая отец Иван Топалски благослови храната, като отново най-радостни бяха децата, дарили с невинните си и светли усмивки Възкръсналия Исус в утрото на Великден!
Тържествеността на този прекрасен ден бе украсена и хубавите песнопения на енорийския хор, ръководен от отец Петър Кьосов.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар