Трета неделя неокатекумените от енория „Св.Йосиф“ в София възвестяват, че Бог е любов (с видео)

28 април 2013, 22:31

„Боже, ела ни на помощ! Господи, побързай да ни помогнеш!“ С тази молба и с призив за молитва за благоденствието на българския народ днес в 12 ч. на обяд, за трета поредна неделя, на пл. „Гарибалди“ в столицата започна възвестяването на Божията любов от последователите на движението „Неокатекуменален път“ при католическа енория „Св.Йосиф“, София. Много силно лично свидетелство за вярата си даде Валентин от втората неокатекуменална общност и така стана ясно, че Бог е този, който тръгва към нас и ни търси, за да ни подари приятелството си, дори когато в семейството не са ни говорили нищо за него, защото просто не са го познавали; дори когато в стремежа си към щастието сме вървели по свои пътища, отклоняващи се от верния път; дори когато сме търсили истината на погрешни места. Стана ясно, че животът с Бог е възможен, стига само да отворим сърцето си за него. След това желаещите да чуят имаха възможност да научат какво в действителност е християнството, сведено в наши дни до невярната представа за семейна традиция, която трябва да се спазва, без да се обръща внимание на реалностите, за които сам Исус говори на учениците си – доброто и злото, греха, прошката, вечния живот, ада и рая.

Неокатекуменалният път е създаден преди около 50 години от испанския художник Кико Аргуельо, който развълнуван от думите на Блажения Папа Йоан ХХІІІ, че обновлението на Църквата ще дойде от бедните, взел решение и изоставил досегашния си безгрижен живот, за да заживее сред бараките в мадридското гето, населено с бедняци, просяци, крадци, проституки. Но той не отишъл при тях, за да ги упреква или да ги учи как да живеят, а с китара и Библия в ръка, пеел в студа, заобиколен от уличните кучета. Силата на Божието Слово привличала все нови и нови несретници край Кико и така се сформирала общност, в която всеки бил себе си, без да се преструва, общност, в която молитвите извирали направо от сърцето, а бариерите на различията падали, премахвани от Христос и особено най-голямата от тях, тази на страха от смъртта, разрушена от Исусовата смърт и Възкресението Му.Скоро новата духовност, достигнала до знанието на архиепископа на Мадрид, била одобрена от него и надхвърлила границите на гетото, за да започне да се разпространява първо в Мадрид, после в цяла Испания, а след това и по всички континенти.

Следващата неделя, на същото място и по същото време неокатекумените ще възвестяват Възкресението на Господ Исус Христос.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар