По време на Regina Coeli Папа Франциск призова към защита на живота от момента на неговото зачеване

13 май 2013, 20:12

След края на литургията, по време на която за пръв път през този понтификат канонизира нови светци на Католическата Църква, Папа Франциск се показа от прозореца на папския апартамент в Апостолическия дворец и заедно със стотиците хиляди верни на площад „Св. Петър” измоли неделната молитва „Царица небесна”. Той отправи сърдечни поздрави към вярващите от Италия, Мексико и Колумбия – родните страни на новите светци, и призова към защита на живота от момента на неговото зачеване.
Публикуваме пълния текст на папското наставление:

„Скъпи братя и сестри,
В края на това богослужение бих искал да приветствам вас, които дойдохте да отдадете чест на новите светци, по-спеиално – официалните делегации от Италия, Колумбия и Мексико.
Нека мъчениците от Отранто помагат на възлюбения италиански народ да гледа с надежда в бъдещето, уповавайки се на близостта на Бога, Който никога не ни изоставя, дори и в трудните моменти.
Нека по ходатайството на майка Лаура Монтоя Господ даде един нов мисионерски и евангелизаторски импулс на Църквата и, вдъхновени от примера за хармония и смирение от тази нова светица, нека възлюбените чеда от Колумбия продължат да работят за благото на света и справедливото развитие на своята родина.
И нека в ръцете на Св. Гваделупа Гарсия Савала поставим всички бедни и болни, и тези, които се грижат за тях, и нека поверим на нейното застъпничество благородния мексикански народ, за да се избави от всякакво насилие и опасности за сигурността, напредвайки по пътя на солидарността и братското съжителство.
Също така съм радостен да припомня, че вчера в Рим бе провъзгласен за блажен свещеника Луиджи Новарезе, основател на Доброволческия център на Страданието и на асоциацията „Мълчаливи дейци на Кръста”. Присъединявам се към благодарността за този примерен свещеник, който съумя да вдъхне нов живот в пастирството сред болните, правейки ги активни субекти на Църквата.
Поздравявам участниците в Марша в защита на живота, който се проведе тази сутрин в Рим, и призовавам всички да не отслабва вниманието към тази така важна тема, каквато е уважението към човешкия живот от самия момент на зачеването му. Във връзка с това бих искал да припомня също и за събирането на подписи, което днес се провежда в много италиански енории, с цел да бъде подкрепена европейската инициатива „Един от нас”, за да се гарантира юридическата защита на ембриона, защитавайки всяко човешко същество от първия миг на неговия живот. За тези, които считат, че е достойно делото за защита неприкосновеността на човешкия живот, важно събитие ще бъде Денят на Evangelium Vitae, който ще се проведе тук, във Ватикана, в контекста на Годината на вярата, на 15 и 16 юни.
С любов приветствам групите от енориите, семействата, училищата, младежите. Със синовна любов се обръщам сега към Дева Мария, Майка и пример за всички християни.
Щастлива неделя и приятен обяд!”.

Превод: www.catholic-news.bg

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар