Мария е благодатна, защото забрави за себе си и мислеше само за Бог и другите хора

31 май 2016, 09:41

Проповед
за празника Посещение на Дева Мария

Миналата година, на 26 май, Папа Франциск изпрати следното послание в Twitter: „Всеки път ние се предаваме пред егоизма си и казваме „не” на Бог, като проваляме плана на Неговата любов за нас” (превод на автора от английския вариант – бел. прев.).
Какво ли щеше да бъде, например, ако простата селска девойка бе казала „не” на Бог и при известието от архангела за бременността на престарялата й родственица Тя не бе побързала да се притече на помощ!? Свикнали сме да наричаме тази девойка Пресвета и Божия Майка. Тя продължила да вижда себе си като проста девойка и най-вероятно не е успяла да си представи своята роля в спасението на човечеството.
В края на своя разговор с Божията Майка Архангел Гавраил сякаш казва една позакъсняла мисъл, а именно, че Св. Елисавета, застаряващата родственица на Божията Майка, вече е в шестия месец на бременността. Младата девойка, благодатна (както е в синодалния превод) или изпълнена с благодат (както е в молитвата „Радвай се”, отразяваща латинската Вулгата), след изчезването на Божия Пратеник, „набързо” се отправя към горната страна, където живеят Елисавета и Захария. Ето какво означава това да е благодатна: забравя за самата себе си и мисли за Бог и другите хора. Изглежда тя тръгнала сама и пеша. Вероятно тя вървяла три дни по пътя. „Не се бой” – й казах архангелът.
„Да”-то, произнесено от дълбините на щедрото, младо сърце, дава на Бог възможността да осъществи Своя промисъл за спасението на човешкия род.
При срещата на Мария с Елисавета, бебето в утробата на старата жена проиграва от радост, вече приготвяйки пътя на Господ в утробата на младата девойка. И Светият Дух пророкува чрез Елисавета с думите, които са част от молитвата „Радвай се”. И Пресветата Божия Майка получава откровение от Светия Дух за Своята самобитност. Нейните стихове: „Величае душата ми Господа” се четат всеки ден във Вечерната молитва от Литургията на Часовете. Това са така силни думи за плана на Бог за Неговото Царство, където ще се издигнат бедните и смирените, а богатите и горделивите ще бъдат понизени.
Само какви планове има Бог за нас и за спасението на човечеството, докато ние от егоизъм Му казваме „не”!

Отец Майкъл Десджардинс, SJ
Превод:
www.catholic-news.bg

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар