Празник в катедралата „Св. Лудвиг“ в Пловдив

26 август 2013, 12:58

На 25 август Църквата чества Св. Лудвиг (френския крал Луи ІХ) – покровител на Софийско-Пловдивската епархия. С тържествена света литургия, отслужена във вчерашния неделен ден, бе отбелязан празника на пловдивската катедрала, която носи неговото име. Богослужението бе водено от нашия епископ Н. В. Пр. монс. Георги Йовчев, а в съслужие с него бяха генералният викарий монс. Стефан Манолов, енорийският свещеник на катедралната енория отец Любомир Венков, поканеният за проповедник отец Иван Топалски, отец Кжищоф Ожадович, OFM Cap. и отец Недялко Начев. Препубликуваме информацията на Жана Стоева от радио „Ватикана“, публикувана на българската страница на радиото:

Проповедта бе подготвена от отец Иван, който подчерта, че верните са добре запознати с биографичните данни на краля на Франция и големите дела, които е извършил, като участието в кръстоносен поход, основаването на първия богословски университет във Франция и други. Изтъкнато бе, че светостта не се измерва с дела, велики в очите на човеците, а в онова, което е достойно и угодно в очите на Бог, и върху него трябва да насочим вниманието си, тъй като светците, каза отец Иван, са провъзгласени от Църквата, за да могат да бъдат достоен пример за подражание от верните. За пример проповедникът посочи молитвения живот на свети Лудвик и обичта му към семейството. „В нашето забързано съвремие – каза отец Иван, – обществото отдава малко време на духовния живот и възпитанието на децата”. Неслучайно Църквата в лицето своята йерархия настоява неведнъж по този въпрос. „Ако сме възпитали децата си по достоен начин, така, както иска Бог, тогава ще сме изпълнили своята задача” – изтъкна отец Топалски. По отношение на молитвения живот бе казано, че ако истински обичаме Бог, то ще се стремим и често да разговаряме с Него, според определението на древните Отци на Църквата за молитвата, която е разговор с Бога.

В края на своето размишление отец Иван призова свети Лудвиг, като наш небесен покровител, да ни изпроси от Бог благодатта да осъзнаем кое е ценното и истинското в този живот и него да търсим, а не да го пренебрегваме в името на други неща. „Нека търсим щастието си в Бог, защото единствено в Него нашето сърце ще намери покой, душата ни ще намери мир. Нека пребъдваме в молитва и свети Лудвиг да ни бъде истински пример в християнския живот”, призова накрая проповедникът.

Жана Стоева

Източник: Българска секция на радио „Ватикана“ – http://bg.radiovaticana.va
Забележка: Заглавието е на редакцията

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар