Отзвук от националната среща на католиците в България

9 септември 2013, 11:30

На 6 и 7 септември 2013 г. в Раковски се проведе Първата национална среща на католиците в България. В светлината на Годината на Вярата, събитието протече под надслов: „Яки във вярата“. Препубликуваме информацията за това важно за Католическата Църква в България събитие от енорийския сайт на енория „Пресвето Сърце Исусово“ (Раковски):

Раковски посрещна вярващи от цяла България за първата по рода си национална среща на католиците под надслов „Яки във вярата”. Срещата започна на 06.09.2013 г. в църквата „Свети Архангел Михаил” в кв. Секирово в присъствието на папския нунций монс. Януариуш Болонек, където отец Румен, енорийски свещеник, приветства гостите с добре дошли и говори за мисията да следваме Христос и да практикуваме вярата си. Следващата част от програмата беше молитва в гробищния парк в Генерал Николаево за нашите покойни Пастири и верни, които са наши предшественици в живота и вярата.

Тържествената литургия за откриване на срещата беше отслужена в църквата „Пресвето Сърце Исусово” в Генерал Николаево от монс. Георги Йовчев в съслужение със свещеници от трите епархии.

В духовно-артистичната програма, предвидена да се реализира след литургията, беше представен развоя на католическата вяра в България от ХVІІ век до наши дни, в този аспект бе прожектиран и специално подготвен за целта документален филм. Представители на различни енории от трите диоцеза в България показаха с различни умения и изразни средства радостта си от това да са християни католици.

Важен момент от духовно-артистичната програма беше бдението пред пещерата на Дева Мария от Лурд, където всички се обединихме в молитва за мир в Сирия, утвърждавайки мира в собствените си сърца, защото, както казва Папа Франциск, мирът започва от всяко човешко сърце.

През нощта участниците в срещата бяха събрани около огромен пламтящ огън, който запали в сърцата им искрите на любовта, мира и доброто.

На следващия ден, 07.09.2013 г., кулминационна точка от срещата бе тържествената литургия, отслужена от монс. Георги Йовчев в присъствието на монс. Петко Христов и свещеници от всички епархии. Силен момент беше подновяването на кръщелните обещания, където всеки участник получи свещ с логото на годината на вярата.

Всички останаха изпълнени с божествената благодат на споделената вяра, молитва и общение, отнасяйки със себе си мисията да бъдат нови евангелизатори в света на днешните предизвикателства и противоречия.

Пожелаваме си зарядът на тази среща да даде своите плодове за утвърждаването ни във вярата и постоянство в надеждата и любовта.

Източник: www.catholic-rk.com

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар