Непорочно заченатата

8 декември 2016, 09:56

Проповед за тържеството
Непорочно зачатие на Дева Мария

Автор: † отец Мариуш Полцин, OFM Cap.

Братя и сестри,
Няма друг човек освен Дева Мария, който да е получил толкова голям дар: благодатта на непорочното зачатие. Мария се родила на този свят без грях и не могла никога да съгреши. Благодатта даром се получава от Бог. Непорочно Заченатата с нищо не била заслужила този дар – Бог сам я дарил с него, защото я избрал за Майка на Своя Син.
На Божията Майка, Безскверно Зачената, можем да гледаме с възхищение като на късче от Небето, което е паднало на земята. Тя олицетворява Царството Небесно на смирените по сърце – наричани бедни духом, тихи, чисти, миротворци, преследвани заради справедливостта, на която са носители.
Но как да разберем това, че Божията Майка, зачената без грях от началото до край, е изпитвала страдание, познавала е човешките грижи, тревоги, болки?
Притеснявала се от неудобството на колибата, в която се родил Исус, тревожела се заради дългия път през нощта към непозната страна. Издирвана заради детето от чудовищен владетел – не първият и не последният в този свят, живяла живота на имигрант в чужда страна. Безпокояла се, когато не намерила малкия Исус сред тълпите от поклонници, връщащи се от Йерусалим. Страдала, следвайки кръста и стоейки под него. Нима нейното страдание е било само жертва за грешниците?
Мисля, че за Непорочно Заченатата Майка Божия всичко това е било възможност за постоянно изповядване на нейната любов към Бога.
Обаче може да се зададе и въпросът как е гледала Зачената без грях на грешниците, заобикалящи я в грешния свят? Предполагам, че развълнувана от нечуваната благодат на Бог, тя е виждала само Неговото Милосърдие и не е издавала присъди над хората. Грешниците е завещавала на Божието Милосърдие.
Най-строго грешника осъжда грешник, защото не вижда Бог, а само своя съд.
Амин.

(2013 г., Клагенфурт, Австрия)

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар