Шестнадесет години от смъртта на епископ Самуил Джундрин

19 март 2014, 11:44

Автор: Росица Златева

Днес, 19 март 2014 г., се навършиха шестнадесет години от смъртта на монс. Самуил Джундрин – епископ на Никополската епархия до 1995 г.
Монс. Джундрин е роден на 26 април 1920 г. в пловдивското село Генерал Николаево. През 1939 г. той заживява монашески живот при отците-успенци във Франция и е ръкоположен за свещеник в Лион. След завръщането си в България през 1947 г. е бил преподавател в колежа „Св. Августин” в Пловдив. През 1948 г. епископ Евгений Босилков го назначава за енорийски свещеник в селата Бърдарски геран и Брегаре.
Монс. Джундрин е бил подсъдим на процеса срещу Католическата Църква през 1952 г. и е осъден на дванадесет години затвор. Присъдата си той изтърпява в лагерите в Белене и Стара Загора. През 1961 г. е освободен и започва духовна работа като помощник-енорист в с. Калояново. Там през 1979 г. го намира папското назначение за епископ на Никополската епархия.
Петнадесет години монс. Джундрин вещо и грижовно управлява епархията. В своите проповеди той често споменаваше мъченията в лагерите и затворите, на които са били подлагани католическите свещеници и винаги подчертаваше, че цената на демокрацията и религиозната свобода е била платена с тяхната мъченическа кръв.
Вече много болен, монс. Джундрин подаде оставка от поста си на епископ и през 1995 г. се оттегли в заслужен отдих.
Той се завърна се в дома на Небесния Отец на 19.03.1998 г., като остави на верните примера за жива и крепка вяра, свидетелствана с кръвта си.

Новини: In Memoriam

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар