Отец Елко Терзийски: „Св. Йосиф – мълчалив пример за смирена вяра!“

19 март 2014, 13:00

На днешния ден своя патронен празник честват два католически храма в България – катедралата „Св. Йосиф” в София (Софийско-Пловдивска епархия) и енорийската църква „Св. Йосиф” в Бърдарски геран (Никополска епархия).
По време на литургията от 10.30 ч. в софийската катедрала отец Елко Терзийски, OFM Cap. произнесе вълнуваща проповед. Той започна размишлението си с една случка, разказвана от нашия епископ монс. Георги Йовчев. Преди години точно в деня на Св. Йосиф катедралата „Св. Лудвиг” в Пловдив била претъпкана с народ. Причината била както големият празник, така и новината, че по време на литургията ще проповядва свещеник-капуцин, прочул се със своите проповеди. Случило се така обаче, че когато дошло времето за проповедта, капуцинът застанал на амвона, но си загубил мисълта. Проповедта започнала така: „Св. Йосиф…” (пауза), „Св. Йосиф…” (пауза), „Св. Йосиф…” (пауза). Всички замлъкнали в очакване проповедникът да продължи. След още известно време тишина, той успял да каже само следните думи: „Св. Йосиф, Исус Христос, Дева Мария – те са вече в рая. А вие, ако не се обърнете, всички ще отидете в ада”. С това проповедта приключила!
Както добави отец Елко, няма какво много да вземем от тази проповед, но практически няма и какво да добавим. Истината е, че трябва да се обърнем и да живеем като Божии чеда, така както е живял Йосиф – един могъщ светец. Могъщ, защото Бог му е дал възможността непосредствено да участва във възпитанието и грижите за Исус и за Божията Майка. Получил е от Бог благодатта да бъде земният баща на нашето Спасение. Да, това е една огромна благодат. Огромна обаче е и отговорността и грижата. Между другото, изтъкна отец Елко, това важи и за всички нас – във всеки от нас по един или друг начин се пресичат благодатта и получената възможност със съответната грижа и отговорност. Всички ние имаме благодатта да бъдем и да се наричаме Божии чеда, християни, католици, дори католици от енория, носеща името на Св. Йосиф, но това поражда след себе си и огромна отговорност.
Свещеникът обърна внимание и на още един факт, отнасящ се до Св. Йосиф. Както можем да говорим за Благовещение на Дева Мария, така днешният евангелски откъс ни насочва към обстоятелството, че е имало и Благовещение на Св. Йосиф. Св. Йосиф получава Благата вест, че трябва да стане баща на Божия Син тук, на земята. Виждаме ли обаче каква е неговата реакция? Той не обелва нито дума. Безмълвен е. Дори Дева Мария, при срещата с архангел Гавриил, започнала да задава въпроси („Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам”), защото не разбирала казаното й. Св. Йосиф обаче нито задава въпроси, нито говори. Той смирено и спокойно приема Божията воля и я изпълнява. А всеки друг би възнегодувал, най-малкото би задал въпроса: „Как така ще ставам баща, като дори не съм докоснал жена си?”, и т. н. Колко пъти ние роптаем срещу Божията воля и задаваме на Бог въпрос след въпрос: „Защо?”, „Кога?”, „Как?”, „Къде?”, „Защо точно аз?”, „Защо все на мен?”… А често и вършим разни неща, без дори да питаме Бог – дали това Му е угодно, дали такава е Неговата воля. Нищо подобно няма да видим у Йосиф. Ето кой трябва да бъде нашият пример за смирена вяра! И както Мария е пример както за жените, така и за мъжете, същото важи и за Йосиф. Светостта надминава, надскача пола. Св. Йосиф е пример за подражание и на майките, и на бащите!
В края на литургията отец Елко Терзийски отново поздрави вярващите по случай празника на енорията, като ги призова да се молят често на Св. Йосиф – той нищо няма да ни откаже. Да, вероятно няма да чуем отговор от него – той мълчи и в самото Евангелие, но със сигурност можем да разчитаме на мощната му подкрепа от небето.
Преди последния благослов свещеникът и верните се помолиха с литанията на Св. Йосиф.
Довечера от 19 ч. тържествената света литургия ще бъде водена от Софийско-Пловдивския епископ монс. Георги Йовчев. Ще участват също и Апостолическият екзарх монс. Христо Пройков и свещеници от трите епархии.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар