Литургиите през Светото Пасхално тридневие в катедралата „Св. Йосиф“ в София

17 април 2014, 17:15

И тазгодишното Пасхално тридневие в катедралната енория „Св. Йосиф” ще бъде преживяно от вярващите с трепет и очакване на Христовото Възкресение, но и с преминаване по пътя на Христовия Кръст.
Вечерта на Велики Четвъртък тържествената света литургия за възпоменаване на Тайната вечеря ще бъде отслужена от 19 ч. от енориста отец Збигнев Тенча, OFM Cap. По отколешна традиция той ще измие нозете на дванадесет енориаши, както Господ Исус изми нозете на своите дванадесет апостоли в нощта преди да се предаде на кръстна смърт.
Велики Петък – най-тъжният ден от литургичната година… В 18 ч. в катедралния храм ще започне Кръстен път, който ще бъде воден от отец Елко Терзийски, OFM Cap. Час по-късно (19 ч.) ще започне литургичното възпоменание на страданието и смъртта на Господ Исус Христос. Обичайно, на Велики Петък не се отслужва Евхаристична литургия. Литургията на Словото и обожаването на Светия Кръст ще бъдат водени от отец Марчин Грец, OFM Cap.
През целия ден на Велика Събота верните ще имат възможност да обожават Исус в Светото Причастие – от 9 до 13 ч. и от 15 до 18 ч. През деня е предвидено и благославяне на храната за великденската трапеза. Тържествената света литургия за Пасхалното бдение в Светата нощ е с начало 21 ч. и ще бъде отслужена от отец Елко Терзийски, OFM Cap.
В деня на тържеството Възкресение Христово ще бъдат отслужени литургии на полски език (от 9 ч. сутринта), на български (от 10,30 и 18 ч.) и на латински (от 12 ч.). Централната литургия от 10.30 ч. ще бъде председателствана от енориста отец Збигнев Тенча, OFM Cap.
На втория ден на Великден, Светли Понеделник, редът на литургиите е като за деня на Възкресение Христово.

Източник: Енорийски глас

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар