Празник в енория „Св. Андрей“: десет години от освещаването на енорийския храм!

26 май 2014, 23:00

За вярващите от католическата енория „Св. Андрей“ в Калояново 24 май 2014 г. бе голяма празник. По идея на енорийския свещеник отец Иван Топалски енорията отбеляза десетата годишнина от освещаването на новата църква. Въпреки че от онзи вълнуващ ден, в който кардинал Муса І Дауд и монс. Георги Йовчев помазаха стените на новия храм, изминаха цели десет години, енориашите свикнаха с това определение за своята църква – „новата църква“. Нова, защото предишната бе достатъчно стара – на повече от век; но и нова, като символ на хубавото и прекрасното – защото тази църква е наистина такава: творение на човешките ръце, но по Божия воля и Божие вдъхновение!
Тържествената света литургия бе водена от епископа на Софийско-Пловдивската епархия монс. Георги Йовчев, а в съслужие на олтара бяха енористът и гости-свещеници от епархията. И монс. Георги по време на проповедта си, и отец Иван в края на месата, изтъкнаха, че този храм е построен от камъни, но че ние, вярващите, сме живите камъни на Христовата Църква. Благодарейки на епископа и свещениците, дошли в този храм, за да уважат неговата десета годишнина, отец Иван призова верните от енорията, радвайки се на този храм, да се обичат като членове на едно семейство.
Както сподели за нашия сайт един от енориашите, тържеството бе много хубаво и вълнуващо, с прекрасни изпълнения на енорийския хор и с радост, изписана по лицата на енорийския свещеник, на епископа и останалите гости. Сякаш като повторение на онзи миг отпреди десет години, когато множеството се бе струпало пред вратите на храма и буквално нахлу вътре при тяхното отваряне. Някои си спомнят за онзи ден, че в нощта преди освещаването не са успели дори да спят от вълнение. А вълнението наистина бе неописуемо! И до ден-днешен вляво от храма стои изложен онзи камък, върху който изрече своята благословия Папа Йоан-Павел ІІ, когото днес призоваваме като светец! Само какво усещане – да знаеш, че светец е осветил основния камък на църквата, в която се молиш, в която приемаш Тайнствата, която е твой духовен дом! Също като спомен от тази папска благословия, както и като знак за дълбоката духовна връзка на верните от енория „Св. Андрей“ с Папата- светец, в църквата се пази броеницата, лично подарена от Св. Йоан-Павел ІІ на отец Иван.
На богослужението присъстваха кметът, председателят на общинския съвет и ръководителят на строителната фирма, издигнала енорийския храм, енориаши и много гости.
Нашият сайт честити на енорийския свещеник отец Иван Топалски и на всички енориаши в Калояново тази десета годишнина, с молитва към Бог да умножава и преумножава духовните благодати за тази енорийска общност и нейния пастир!

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар