Да не бъдем безразсъдни и погрешно ревностни във вярата

23 юли 2017, 23:23

Проповед за 16-та Обикновена неделя

„Но той рече; не, за да не би, като скубете плевелите, да изскубите заедно с тях и житото…” (Мт. 13, 29) – предупреждение пред безразсъдни, фалшиво или грешно ревностни във вярата.
Човек може да бъде ревностен във вярата си и в същото време безразсъден, принципно осъждащ лошия човек, който според нашата вяра има шанс да стане добър. Ако хората биха отсъждали по собствена преценка, по свое усмотрение, биха хвърляли камъни върху съгрешилите и със сигурност биха организирали атентат срещу Савел. Такова име притежавал онзи човек, когото ние, в следствие на неговото обръщане във вярата, познаваме като св. Павел, Апостол на народите.
Исус предупреждава хората да не се захващат сами с изкореняването на злото. Защото ще го направят с гняв, ненавист, което вече е грях, и унищожавайки предполагаемото зло, без да искат може да унищожат и много добро.
Бог ще изкорени всичките плевели. Само Той единствен може да отсъди правилно кое е добро и кое – зло. И само Той единствен знае колко дълго понякога узрява доброто.
Амин.

Отец Мариуш Полцин, OFM Cap.
20 юли 2014 г.,
Клагенфурт, Австрия

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар