На планината на Преображението

6 август 2022 г.

Проповед
за празника Преображение Господне

Автор: отец Мариуш Полцин, OFM Cap.
(Клагенфурт, Австрия, 2014)

Братя и сестри,
Неведнъж сме се питали дали този свят – особено днешния – се променя според и под влиянието на Евангелието, на нашите молитви, проповедите.
Струва ни се, че по-скоро е отвратителен, пълен с ненавист, войни, фалшива, лицемерна дипломация. Не блести със слънчева светлина, нито е чист като сняг на върха на планината. Искаме, или не, но трябва да приемем истината, че живеем в нехристиянски свят, поне според общоприетите разбирания.
Изведнъж в нехристиянския свят се появява скритата и реалната все пак мощ на Христос. Обаче все още виждаме само външната проява и форма на света, както виждаме само външната страна на Светото Причастие – вид хляб, без да виждаме скритата свръхсила.
Учениците, които все пребивавали до Исус, също виждали в Него по-скоро човек – уморен, недоспал, гладен, жаден, покрит с прах от катеренето към върха на планината. Но дошъл моментът, когато учениците прогледнали и забелязали Неговото величие – тогава паднали, да Му се поклонят.
В нехристиянския свят, в който живеем, достатъчно е – стига да имаме това щастие – да срещнем наистина свят човек, за да преживеем в нашия живот онова, изпитано от апостолите на планината на Преображението.
Амин.

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар