Паметник на загиналите рицари-йоанити в битката за Никопол

20 октомври 2014, 09:40

По повод 20-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден, на 17 октомври т. г. в град Никопол бе открит паметник на загиналите през 1396 г. рицари-йоанити в битката за Никопол. Паметникът на площад „Европа” в Никопол бе открит в 16 ч. от посланика на Суверенния Малтийски орден Негово Превъзходителство Камило Дзуколи и кмета на община Никопол г-н Емил Бебенов. Специални гости на тържеството бяха вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова, епископът на Никополската епархия монс. Петко Христов, Софийско-Пловдивският епископ монс. Георги Йовчев, отец Иван Топалски от Софийско-Пловдивската епархия, отец Паоло Кортези – енорийски свещеник на Белене, Нейно Превъзходителство
г-жа Ориета Капони – посланик на Република Венецуела, православните свещеници Сава и Валентин от Никопол, г-н Васил Антонов – народен представител в 43-то Народно събрание, арх. Бойко Балтаков – областен управител на област Плевен, доц. д-р Милко Аспарухов – директор на Дирекция „Военно-исторически музеи” в гр. Плевен, представители на мюсюлманската общност в Никопол, г-н Андрей Малакей – представител на руското консулство в гр. Русе, председателите на Общинските съвети в Плевен и Никопол и други.

Церемонията по откриването на паметника започна със слово на посланик Дзуколи. „Преди 618 години – каза Негово Превъзходителство Камило Дзуколи – на това място бе изписана една важна страница от историята на България и Европа, и с този скромен, но изключително важен паметник, ще напомняме на идните поколения за нея. Идеалите, за които са загинали рицарите-хоспиталиери край Никопол, са същите, които споделяме и днес – уважение към достойнството на човешката личност, свобода и справедливост”. Последва откриване на плочата от посланика на Малтийския орден Камило Дзуколи и кмета на Община Никопол Емил Бебенов. Кметът Бебенов поднесе слово, в което припомни историческите факти от далечната 1396 г., когато Кръстоносният поход, организиран от Папа Бонифаций IX и унгарския крал Сигизмунд, се опитва да спре нахлуването на османските войски в Европа и да съхрани християнската духовност на Балканите. „В тежките сражения край Никопол участва Филибер Дьо Наяк – Велик Магистър на Хоспиталиерите, рицар от Родос, предводител на рицарите-йоанити” – припомни кметът Бебенов. След словото си той поднесе на посланик Дзуколи символичния ключ на Никопол и му подари иконата на Пресвета Богородица – покровителка на Никопол. От своя страна Негово Превъзходителство Камило Дзуколи подари на болницата в гр. Никопол дефибрилатор и инструменти за спешна помощ.
С приветствие към събралите се официални лица, гости и граждани на Никопол се обърна и г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. Тя припомни, че тази година се навършват 20 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден. „Защита на вярата и грижа за бедните и слабите – с тази нетленна мисия – каза вицепрезидентът
г-жа Попова – рицарите-йоанити се хвърлят в титаничната битка при Никопол, защитавайки християнския свят и християнските ценности, рамо до рамо с воините на Второто българско царство, Унгария, Франция, Свещената Римска империя, Бургундия, Венеция и Генуа. На 25 септември 1396 г. българският цар Иван Срацимир отваря портите на Видинската крепост, за да посрещне християнската армия и се присъединява към нея с войниците си”. Г-жа Маргарита Попова изтъкна и огромната дейност, която Малтийският орден, чрез своето посолство в България, развива на територията на страната, работейки по над 200 проекта за доставяне на медицинска апаратура, лекарства, храни, дрехи, учебни помагала, транспортни средства за различни болнични заведения, а също и раздаване на топла храна на бедни семейства. Вицепрезидентът припомни безценната помощ на много доброволци на Ордена за справяне с последиците от катастрофалните наводнения във Варна, Аспарухово, Мизия и Малко Търново. Накрая г-жа Попова призова всички: „Нека заедно да работим в помощ на другите, в защита на вярата и с грижа за бедните и страдащите!”.
Новооткритата паметна плоча на рицарите-йоанити бе осветена от Софийско-Пловдивския епископ монс. Георги Йовчев. В края на церемонията посланик Камило Дзуколи и кметът на Никопол Емил Бебенов засадиха млади борчета в името на общия диалог и бъдещо сътрудничество.
Гражданите и гостите на Никопол имаха възможност да разгледат изложба с постери, разказваща историята на Суверенния военен орден на хоспиталиерите на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта.

Росица Златева

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар