„За нас слънцето изгрява в Чипровци и залязва във Винга“

19 октомври 2014, 17:12

Тази неделя енорийската общност при катедралата „Св. Йосиф“ в София бе посетена от група банатски българи от Винга, Румъния. Тамошният хор украси с песните си Светата Литургия, а техният свещеник отец Стоян служи заедно с отец Елко Терзийски.

След благослова с вълнуващо слово към присъстващите се обърна представител на гостите, за да представи Винга и българите в нея, както и да предаде даровете, които бяха донесли. До каква степен българското се е съхранило и грижливо продължава да се пази от тези потомци на чипровчани, пролича в думите: „За нас слънцето изгрява в Чипровци и залязва във Винга“.

Винга е селище в Западна Румъния, разположено на главния път между Арад на север и Тимишоара на юг. От етническите групи, които го населяват, тази на българите-католици, известни като банатски българи, е била доминиращ етнос. Смята се, че селото е основано през 1712 г. от български заселници, дошли там след Чипровското въстание. В момента във Винга живеят около 510 банатски българи, а най-многобройното население на селището са румнъци. Други етнически малцинства, освен българското, населявали Винга са унгарци, немци, роми, сърби, словаки.

Винга е известна с католическата си църква, построена от българските заселници през периода 1890-1892 година, по проект на виенския инженер Едуард Райтер. Църквата носи името „Света Троица“ и впечатлява с размерите си: площта и е 1400 кв.м., дължината – 62 м, ширината – 32 м, височината вътре е 30 м, а тази на кулите – 65 м. Деветте олтара са изработени от Йозеф Рунггалдир в Тирол. Пневматичният орган е инсталиран през 1914 г. от фирмата „Вегенщайн и син“. Органът има 30 регистри и 1800 тръби.

Католиците от Винга подчиняват живота си на девиза, изписан на свода на църквата: „AD MAIOREM DEI GLORIAM“, което означава „За по-голяма слава на Бога“.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар