Празнична литургия и шествие в чест на св. Йосиф в Калояново

20 март 2015, 14:00

В деня на св. Йосиф, 19 март, в католическата църква „Св. Андрей“ в село Калояново енорийският свещеник отец Иван Топалски отслужи празнична света литургия, която приключи с шествие до статуята на св. Йосиф в селото.
По време на проповедта си отец Иван припомни на енориашите житието на светеца, който е съпруг на Дева Мария и земен баща на Исус. Свещеникът подчерта, че това, да е съпруг и баща, е мисията на живота му, избрана от Бог, защото „той беше човек праведен“. Много важно е да не забравяме тези важни думи – праведен, верен, смирен пред Бог, и ние сме длъжни да се поучим отделото на св. Йосиф, да се поверим в ръцете на Всевишния, да сме послушни за Неговите заповеди. Отец Иван пожела на мъжете да бъдат отговорни бащи, предани и всеотсайни към близките си, и св. Йосиф да е винаги в сърцата и молитвите, защото „който се смирява пред Мен, ще бъде възвеличен“.
След отслужване на литургията отец Иван и многобройните вярващи се отправиха на шествие за благодарност и поклонение до статуята на св. Йосиф. Нито дъждът, нито тъмнината бяха пречка за това. Там свещеникът поднови молбата за молитвено застъпничеството на светеца пред Бог. Покровителството на св. Йосиф е особено ценено от всички енориаши, защото той е този, който помогна за успешното завършване на църквата ни.
След последния благослов отец Иван Топалски пожела на всички да следваме християнските добродетели, завещани ни от земния баща на Исус – св. Йосиф.

Текст и снимки:
Анета Чалъкова,
енория „Св. Андрей, Калояново

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар