Дева Мария Фатимска

13 май 2019, 11:40

Братя и сестри,

Радвай се, благодатна Марийо, Господ е с Теб; благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба – Исус. Света Марийо, Майко Божия, моли се за нас грешници сега и на смъртния ни час. Амин.
Двете първи части на Ангелския Поздрав произхождат от Небето, от Светия Дух. Предадени са чрез Архангела и от вдъхновената жена, св. Елизавета. Третата част добавя Църквата.
Откъде Църквата е взела молените от нас днес думи?
През 431 г. в Ефес, тогава, когато Отците на Събора, събрани под ръководството на папа Целестин I, молили догмата, оповестяваща, че Пресветата Девица е Майката на Бог, хората по улиците и по площадите на града с уважение изповядвали думите: „Света Марийо, Майко Божия, моли се за нас грешници…” Думите, които днес молим, са взети направо от живата реч на набожния народ от град Ефес.
Думите „сега и на смъртния ни час” добавил през XVI век папа Пий V (1504-1572), който установил окончателно текста на молитвата.
Следователно всичките слова на Ангелския Поздрав произхождат от ангела, от св. Елизавета, от жителите на Ефес – уличната възторжена тълпа, и от светия Папа.
Казваме: „Света Марийо, Майко Божия, моли се за нас грешници сега…” – това е май най-общата молитва сред досега съществуващите.
На св. Антоний според народното тълкуване се молим понякога да ни помогне да си намерим изгубените ключове.
На св. Флориан – да ни пази от огъня.
На св. Барбара – да бди и да спасява миньорите, намиращи се в опасност.
Пресветата Майка е Майка, която всичко знае, всезнаеща е. Понеже всичко знае, не е нужно в молитвата към Нея да редим едно по едно нашите намерения.
Тази стриктна историческа и догматична молитва на цялата Църква – една, свята, вселенска, апостолическа – е в същото време като проповед, която иска да ни отучи от многословието в молбите към Дева Мария.
Божията Майка е покровителка на всяко наше „сега”.
Всяко наше „сега” сме длъжни да препоръчваме на Нейната грижа.
Амин.

† отец Мариуш Полцин, OFM Cap.
(Клагенфурт, май 2015 г.)

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар