Пловдив: Храмовият празник на диоцезалното светилище „Свети Роко”

17 август 2010, 16:31

Храмовият празник на диоцезалното светилище „Свети Роко” в кв. Коматево на гр. Пловдив бе честван на 16 август. Тържествената Света Литургия от 19,00 часа бе отслужена от отец Христо Табаков. С отец Христо съслужиха отец Стефан Манолов и отец Евгени Ружански. Литургичната радост на празника бе споделена и от отец Кевин – свещеник от Малта.
В началото на своята проповед отец Христо Табаков насочи вниманието си към откъса за деня от Евангелието на Св. Лука за десетте прокажени. Проповедникът подчерта, че основната тема на Евангелието и на честването на празника на Свети Роко трябва да е в благодарението – такова като наше поведение и като Евхаристия, благодарението в отслужването на тайнството на християнския живот. Отец Христо определи безкрайната горделивост на човек, безкрайната алчност към материални блага като проказата на нашето време. В това гонене на материалните блага се погубват безброй много човешки души, стига тези, които навреме се осъзнаят, отново чрез Божията благодат и покаянието, да се върнат към правия път. В хода на проповедта си отец Христо разказа и историята за живота на светеца, която „е един добър пример за живота ни, ползвайки го според способностите и благодатите, които сме получили”. Изтъкнато бе, че е добре да обръщаме внимание на живота на светците не само на тяхното възпоменание, но и през другите дни от годината, за да си правим изводи за нашите постъпки и да ни служат за пример. „Най-вече ние искаме да бъдем очистени от всички грехове, които допускаме, защото колкото и човек да не осъзнава, че пада в грехове, в един момент идва часът на истината и се стъписваме от лошите постъпки, които сме извършили” – каза още отец Христо. Той посочи, че след това имаме две възможности – да паднем в отчаяние и тъга или разкаяние и надежда, че не всичко е загубено. В заключение проповедникът каза, че Бог има милост към нас, за да ни очисти, но лекарството е именно покаянието и за да бъде пълно изцелението, трябва да си спомняме и нашите християнски задължения и да отдаваме благодарност на Бога, особено участвайки в отслужването на Светата Евхаристия. „Когато сме изпълнени с тайнството на Исуса ще чуем думите: „Стани, иди си. Твоята вяра те спаси”, защото ние тук дойдохме и се събрахме, за да се спасим. Спасяваме се, чрез вярата в Исуса – Нему чест и слава през всички векове на вековете“ – завърши отец Христо Табаков.
Генералният викарий на епархията монс. Стефан Манолов благодари на отец Христо за неговата проповед и на свещениците, споделили празника. Той на свой ред подчерта, че увереността ни днес в застъпничеството на Свети Роко е същата, каквато е била на нашите предци, които са изградили тази църква в чест на Свети Роко – именно, защото са били изслушани в молитвите си за предпазване от болести и всяко зло. „Вярвам, че всички вие ще си тръгнете оттук с Божията благодат, с Божието благословение, защото се помолихме заедно, защото си спомнихме за нашите нужди, за нашите болни и за всичко това, за което сме дошли да се молим, и си тръгваме с удовлетворение” – каза още отец Стефан.
След края на Светата Литургия имаше почитане на мощите на Свети Роко.

Жана Стоева

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар