Апостолическият нунций откри Юбилейната година на Милосърдието в катедралата „Св. Лудвик“

20 декември 2015, 19:16

Апостолическият нунций в България монс. Анселмо Гуидо Пекорари предстоятелства днес, 20 декември, тържествената света литургия в катедралния храм „Свети Лудвик” в град Пловдив, по време на която бе отворена Светата врата за Юбилейната година на Милосърдието.
С архиепископ Пекорари съслужи епископът на Софийско-Пловдивския диоцез НВПр. монс. Георги Йовчев. Литургичната радост бе споделена от генералния викарий монс. Стефан Манолов, отец Неделчо Начев, отец Любомир Венков, отец Румен Станев, отец Евгени Ружански, отец Марек Поточни. Церемонията започна в двора на храма, откъдето с шествие верните се отправиха към юбилейната врата. Тя бе отворена от монс. Пекорари.
В проповедта си към верните Софийско–Пловдивският епископ подчерта колко е хубаво когато можем да пристъпим с вяра и любов към Христа Господа. „През тази вече започнала Юбилейната Света година – припомни той – имаме и едно голямо задължение: да бъдем милосърдни към тези, които са около нас, нашите ближни, защото който обича и който е обикнат, започва да живее в любовта, която е Бог. Когато почувстваш, че си чист, че вътре с теб е Бог, Който те приобщава към Себе Си – каза монс. Георги, – тогава ти ставаш способен да обичаш и другите, да даваш от себе си всичко, за да доведеш ближния чрез вярата и надеждата към Небесния Отец и към спасението. Епископът изтъкна също, че вече сме броени дни преди Рождество Христово и както Майката Божия, която беше предизвестена от архангел Гавраил и каза „Амин“ на Божията воля, така и ние, преминали през Светата юбилейна врата в тази катедрала, навлизаме в Светата Година на Милосърдието. „Това ни задължава, защото сме облагодетелствани поради голямата заслуга на всички светци и мъченици, на блажената Дева Мария, които прилагат всички тези съкровища на нас – пристъпващите с вяра и благочестие към благодатта“. Казано бе още, че през цялата година Вратата ще бъде отворена и вярващи от енориите ще могат да преминават през нея, за да получат пълната индулгенция. С призив да осъзнаем радостта и величието, което сме получили, и да бъдем щедри в раздаването на нашата нежност и любов към другите, завърши размишлението на Негово Високопреосвещенство.
В обръщението си към всички присъстващи, архиепископ Пекорари подчерта, че е благодат и радост да отвори Юбилейната врата на катедралната църква „Свети Лудвик”, с което започва Светата година на Милосърдието. Той сподели още, че за него това е петата Света година, която преживява откакто се е родил. „Светата година – припомни той – е възможност за получаване на особени благодати или дарове от Бога, чрез Църквата и чрез застъпничеството на блажената Дева Мария и нашите свети покровители“. Апостолическият нунций говори и за значението на преминаването през Вратата. „Влизаме в църквата, за да поискаме прошка за нашите грехове от Бога, Който да ги покрие със Своето милосърдие. Приближаваме се към Него, разкаяли се, и в дух на покаяние се ангажираме да живеем обновен живот на вяра, надежда и любов в рамките на Католическата Църква, която има своите отворени врати за света. След като сме получили Божието Милосърдие, ние отваряме вратата на нашето сърце с милосърдно отношение към нашите братя“. Нунцият призова да се опитаме да живеем в тази Света година на Милосърдието в общение с Папа Франциск, с Римската Църква, и чрез нея – с местните Църкви на цялата Католическа Църква, разпространена по целия свят. В този дух бе и призивът да се молим за нашите братя от всяка раса и религия. Верните получиха и Апостолически благослов, даден от Светия Отец чрез апостолическия нунций.

Жана Стоева
Българска секция на радио „Ватикана“

Източник: bg.radiovaticana.va
Снимка: Facebook/Ivanka Stoikova

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар