Голямата тайна: Бог е смирен

30 декември 2015, 21:22

На днешната Генерална аудиенция, последна за тази календарна година, Папа Франциск фокусира катехизиса си върху Рождество Христово и Детенцето Исус. В тези коледни дни домовете на християните са украсявани от яслата, която пази будна тайната на Въплъщението. Поклонението пред Детенцето Исус е много разпространено. В тази връзка Папата напомни за света Тереза на Младенеца Исус. Тя била разбрала да живее и да свидетелства за онова „духовно детство“, прието в школата на Мария, съзерцавайки смирението на Бога, Който е станал малък за нас: „Това е голямата тайна, Бог е смирен! Ние, които сме горди, изпълнени със суета, и мислим, че сме нещо голямо – ние сме нищо! Той, Великият, е смирен и става дете. Това е истинската тайна! Бог е смирен.“
Целият земен живот на Богочовека Исус Христос е част от откровението и ни поучава, въпреки че за детството му е предадено малко. За да растем във вярата, трябва да съзерцаваме по-често Детенцето Исус в особеностите на неговото детство и затова да гледаме живота на децата.
Децата, каза Папата, искат преди всичко нашето внимание. Те трябва да са в центъра, за да знаят, че са защитени. Ето защо е необходимо да поставяме Исус в центъра на живота си. Наша е отговорността, да Го защитаваме.
„Да накараме Детенцето Исус да се усмихне, като му покажем любовта си и радостта си от Неговото присъствие“, каза Папата. В крайна сметка децата обичат да играят. В играта трябва да се откажем от нашето мислене, за да влезем в логиката на детето и да разберем какво му харесва.
По този начин ще бъде изоставена нашата мнима „автономия“, за да се научим на истинската свобода, т.е.: да разберем кой е Исус и да Му служим.
Исус Христос „е Божият Син, Който дойде, за да ни спаси и да ни покаже лицето на Своя Отец, Който е богат на любов и милост“: „Затова да вземем Детенцето Исус в ръцете си, да се поставим в Негова служба: Той е източникът на любовта и спокойствието. Днес ще е нещо хубаво, когато се върнем вкъщи да коленичим пред яслата, да целунем Детенцето Исус и да кажем: `Исусе, искам да съм смирен като Тебе, смирен като Бога`, и да Го помолим за тази благодат“.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар