Държавният секретар на Светия Престол пристига в България

16 март 2016, 10:00

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин ще направи официално посещение в Македония и България от 18 до 22 март 2016 г. по покана на местните власти и Католическата Църква в двете балкански страни, съобщава италианският католически всекидневник Avvenire, като се позовава на агенция SIR.

Първият етап от посещението ще бъде в македонската столица Скопие. Тук Паролин ще се срещне с представители на държавната власт, а след това ще отслужи света литургия в катедралата „Пресвето Сърце Исусово“. След богослужението ще бъде представено македонското издание на книгата на Папа Франциск и Андреа Торниели „Името на Бог е милосърдие“. Кардинал Паролин ще освети и новата епископска резиденция в Скопие. На това място той ще проведе и среща с духовенството и богопосветените лица от диоцеза и от Апостолическата екзархия на католиците от източен обряд.

Посещението в България ще започне на 20 март с освещаване на обновената катедрала „Успение Богородично“ в София, където се намира катедрата на Апостолическия екзарх за католиците от източен обряд. Следобяд кардиналът ще посети конкатедралата от източен обряд, посветена на св. Папа Йоан XXIII, манастира на сестрите-евхаристинки, както и медицинския център „Йоан-Павел II“, в който монахините полагат медицински грижи за болни и изоставени хора, както и за бежанци от близкия приемен център. Вечерта Паролин ще отслужи тържествена света литургия за Връбница в конкатедралата от латински обряд „Св. Йосиф“ в столицата. След литургията кардинал-секретарят ще проведе среща със свещеници и богопосветени от цяла България.
В понеделник, 21 март, кардинал Паролин ще бъде приет от българския патриарх Неофит и представители на Светия синод на Българската православна църква. Ще има и срещи с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Източник: Avvenire

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар