Кардинал Пиетро Паролин освети катедралата „Успение Богородично“ в София

20 март 2016, 16:04

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин пристигна на двудневно официално посещение в България. Тази сутрин той води божествената света литургия по случай освещаването на обновената катедрала на католиците от източен обряд „Успение Богородично“.
„Нося ви поздрав от Светия Отец Франциск, който следи с голям интерес живота на тази католическа общност – малка, но изпълнена с енергия“ – с тези думи кардинал Паролин се обърна към вярващите в края на литургията по освещаването. На богослужението присъства и митрополит Антоний от Българската православна църква, който отговаря за Западна Европа. В тази връзка, Паролин насърчи католиците в България да поддържат жив духа на светите просветители Кирил и Методий, „заедно с православните събратя“, и ги насърчи „да бъдат отворени към другите религиозни изповедания и към хората, които нямат религиозна принадлежност“. „През Годината на милосърдието по особен начин ви призовавам да бъдете внимателни към най-бедните, нуждаещите се, страдащите и отхвърлените“ – прикани още кардиналът. Държавният секретар на Ватикана припомни, че „в тази църква се е молил и монс. Анджело Ронкали, първият апостолически делегат в България, впоследствие станал Папа Йоан XXIII, а също и Папа Йоан-Павел II“. Той изтъкна ролята на българските мъченици – блажените Евгений Босилков и отците-успенци Камен, Павел и Йосафат, убити от комунистите.
Важна подробност е, че обновената катедрала, построена през 1924 г., никога не е била освещавана – била е само благословена. На освещаването в съслужие с кардинал Паролин бяха апостолическият нунций в страната монс. Анселмо Гуидо Пекорари, Апостолическият екзарх монс. Христо Пройков, Софийско-Пловдивският епископ монс. Георги Йовчев и Никополският епископ монс. Петко Христов. На богослужението присъстваха и представители на държавната и местна власт в лицето на председателя на парламента Цецка Цачева, вицепрезидента Маргарита Попова, вицепремиера Меглена Кунева и кмета на София Йорданка Фандъкова.
Тази вечер кардинал Паролин ще отслужи света литургия в конкатедралата на католиците от латински обряд „Св. Йосиф“ в София, а след това на същото място ще проведе среща с духовенството и богопосветените в България.

Източници: Италианска секция на радио „Ватикана“, Facebook, ClubZ

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар