Маргаритка за отец Марчин Грец OFM Cap.

8 юни 2016, 19:59

Тази неделя, 5 юни, по време на Св.Литургия седем души дадоха обещание пред Светото Причастие да се молят за отец Марчин Грец OFM Cap. С което у нас е в ход нова, четиринадесета поред, „маргаритка“ за още един свещеник.

Зараждане и развитие на движението „Маргаритка“ у нас

Идеята и ние в България да се включим в тази духовна инициатива за ежедневно обгръщане с молитва на конкретен свещеник се зароди в София през 2012 година. Първата маргаритка, която се създаде на празника на св. Яков апостол, 25 юли 2012 г., бе за отец Елко Терзийски OFM Cap. След нея много скоро до края на годината се сформираха молитвени групи за епископ Христо Пройков, отец Благовест Вангелов, отец Збигнев Тенча OFM Cap. и отец Петко Вълов. През 2013 година последваха маргаритки за отец Сречко Римац OCD и отец Йоан-Милен. Три маргаритки бяха направени през 2014 година – две през август, съответно за отец Страхил Каваленов и епископ Георги Йовчев, и през септември за отец Йоан Хаджиев OCD. През 2015 г. се задействаха още три маргаритки – за отец Пламен Гечев, за покойния вече отец Мариуш Полцин OFM Cap. и за отец Койчо Димов.

Първа среща на участници в маргаритките

На 12 май тази година, на празника на св. Леополд Мандич, в четвъртък от седмицата преди празника Петдесетница се състоя първата среща на действащите маргаритки. Тя се проведе в конкатедрала „Св. Йосиф“, София, и започна с обожаване на Светото Причастие и участие във вечерната Света Литургия. След това имаше събеседване в енорийското кафене. След близо четири години практика се оказа, че има доста въпроси, които вълнуват молещите се и които си заслужава да бъдат обсъдени. Между дошлите представители от различни маргаритки с жив интерес и голяма ангажираност се обмениха опита в молитвата и мнения за разпространяване на инициативата, така че всички свещеници, служещи в българските католически енории да бъдат обхванати от тази молитва. Подкрепени от думите за дара „сила“ на Св. Дух, произнесени от свещеника по време на Литургията, още по-убедено бе изоставено безпокойството, изказвано от колебаещи се да се включват в маргаритки поради недоверие в собствените сили или недостиг на време. Осъзнавайки човешката си слабост, ние се доверяваме не толкова на себе си, а на силата, идваща от Светия Дух. Ето защо с това вдъхновение не само продължаваме напред, но имаме желание да вдъхновим и други да се включат в начинанието. Тази среща доказа още веднъж вниманието, с което от миряните се възприема служението на свещениците, разбирането за необходимостта от тази молитва за всеки свещеник, но също и отговорността да не приемаме като даденост дара на свещенството, а активно да съдействаме за неговото опазване и още по-плодотворно развитие.
Не на последно място за отбелязване е забележителното братско и постоянно сътрудничество между верните от двете софийски енории „Успение Богородично“ и „Св. Йосиф“ при реализирането на това молитвено движение, както и при сформирането на седморките в отделните групи, за което свидетелства наличието и на „съвместни“ маргаритки – т.е. такива, в които заедно се молят верни и от двете енории.

Как да направим маргаритка за конкретен свещеник?

Маргаритката може да се организира от отделни хора или семейства. Важното е всеки ден от седмицата някой да се моли за конкретния свещеник. Затова за една маргаритка са необходими седем души.

Следващата стъпка се състои в това групата да избере молитвата, която ще се моли всеки ден. Досега в нашите маргаритки ползваме молитвата за свещениците на Папа Павел VІ или тази на св. Фаустина. След молитвата пак по решение на групата се жертва измолването на Отче наш, Радвай се, Слава -веднъж или колкото пъти тя прецени или Броеница на Божието Милосърдие, седемте радости или седемте скърби на Божията Майка и т.н. Добре е молитвите да са кратки, необременяващи, тъй като най-голямо значение имат постоянството и верността към даденото обещание. Уведомяването на свещеника, за когото искаме да се молим, както и на енорийския свещеник за даване на обещание пред Св. Причастие е задължително.

Човекът, който открие в сърцето си Божията любов, може да осинови духовно не само един, а повече свещеници. Но в такъв случай трябва да моли съответните молитви поотделно за всеки един от тях.

Ако един свещеник почине, не прекъсваме молитвата за него, защото не знаем дали е в рая или в чистилището, където се нуждае от нашето ходатайство.

Повече информация за движението „Маргаритка“ може да се получи в catholic-news.bg, както и от участниците в действащите маргаритки.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар