Десет години от свещеническото ръкоположение на монс. Стефан Манолов

5 септември 2010, 15:02

Десет години от свещеническото ръкоположение на генералния викарий на Софийско-Пловдивската епархия монс. Стефан Манолов се навършиха на 2 септември. Отец Стефан отслужи света литургия в катедралния храм “Свети Лудвик” в гр. Пловдив от 18,00 часа. На нея присъства и Негово Високопреосвещенство епископ Георги Йовчев. Отец Стефан каза, че отслужва тази литургия и за своя баща когото преди няколко дни Бог е призовал от този свят при себе си.
В началото на своята проповед монс. Манолов насочи размишлението си върху това как се чувства десет години след свещеническото си ръкоположение. Той изтъкна, че да се отговори на този въпрос е доста сложно, защото това предполага вглъбяване в същността на свещенството – да се разгледа идентичността на това, което е приел и степента на навлизане в тази тайна, тъй като „свещенството е тайна, която Бог открива на свещеника постепенно с всеки измина ден и всичко, което върши. Бог открива на свещеника идентичността и тази тайна, в която свещеникът участва, приемайки съзнателно да бъде участник в Христовото свещенство”- каза проповедникът. Следващият елемент от неговото изложение бе посветен на това какво е свещеникът като въпросът не бе зададен под катехистична форма, а за да може той да навлезе в тази идентичност. Цитирана бе и фраза от Евангелието за деня, гласяща: „Приближи се до вас царството божие”. Той подчерта, че вижда един от аспектите на свещенството в тази послание. Не само със слова, но и с жестове, поведение, близостта до свещеника може да накара човек да разбере, че спасението за него е много достъпно и всеки е призван да се приближи до олтара на Бога, без страх. Изтъкнато бе, че задачата на свещеника е, човек да почувства Бога в своя живот и това не винаги е така лесно, тъй като има хора, които не искат да чуват за Бога. Тези моменти няма да липсват, но те също са част от идентичността на свещеника. „Десет години не са много, но не са и малко, за да мога да навляза в тази тайна, който Бог ми открива всекидневно”- каза отец Стефан и продължи, че в деня когато благодари за този дар на свещенството, си дава сметка, че мостът, който ще трябва да направи между човеците и Бога, трябва да бъде сигурен и стабилен. Хората да не се боят да преминат през него, да не се загубят във водовъртежа на суетния живот, но да живеят действително като чеда на светлината, помнейки винаги присъствието на Бога, живеейки винаги в Неговото присъствие и имайки пред себе близостта на Божието царство.
Отец Стефан благодари на всички присъстващи за подкрепата чрез техните молитви. След последния благослов верните изказаха своите благопожелания към монс. Манолов и получиха иконичка за спомен от тази годишнина.
Десет години свещенически живот са повод за равносметка за извършеното до тук и за това, какво още мога да направя – споделя отец Стефан. При разглеждане на неговата дейност, може да се отбележат някои инициативи, дали значителен отзвук. Това са както първия курс по каноническо право в диоцеза, чийто лектор бе в периода 2006-2008 г., така и Школата за християнска зрялост в енория “Свети Лудвиг” в гр. Пловдив, започнала през м. април 2009 година. Подтикът на монс. Манолов да създаде Школа за християнска зрялост бе предизвикан от намерението му да бъдат разисквани отделни житейски проблеми и решавани с християнски дух. Названието на Школата подсказва и нейната цел – верните да принесат християнството в живота. Школа по християнска зрялост бе ръководена в контекста на Католическа дейност. С активното участие на монс. Манолов се проведе през м. април тази година в гр. Хисаря международен семинар на тема: “Младежи – евангелизатори на младежи”. Той бе организиран от Католическа дейност и в него участваха делегати от България, Италия и Румъния. Част от беседите на семинара, бе и изложението на отец Стефан на тема: “Обичай света страстно”.
Периодично през няколко години при енория „Свети Лудвиг” се организира лагер-школа за министранти с негово участие, на която младежите получават теоретическа и практическа подготовка за министриране.

Стефан Манолов е роден през 1972 година в гр. Пловдив. Ръкоположен е за свещеник от Негово Високопреосвещенство епископ Георги Йовчев в катедралния храм “Свети Лудвик” в Пловдив на 02.09.2000 г. В периода 1995-2001 г. следва богословие в Богословския факултет на Университет “Коменски” в Братислава, Словакия. През 2003-2006 г. отец Стефан Манолов изучава каноническо право в Института по каноническо право “Св. Пий Х” във Венеция – филиал на Папския университет “Светия Кръст” в Рим. След приключване на тригодишния период на обучение защитената научна степен от отец Стефан е лиценциат по каноническо право. С постановление на Софийско-Пловдивския епископ Георги Йовчев той е назначен от 2005 година за генерален викарий. Отец Стефан Манолов е автор на първият по рода си учебник по каноническо право, който излиза от печат на български език, озаглавен “Църковно устройство. Конституционно право на Католическата Църква”.

Жана Стоева/ Радио Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар