Истинският и най-важен смисъл на празника Рождество Христово

25 декември 2016, 20:32

Проповед на † отец Мариуш Полцин OFM Cap., написана на 24.12.2015 г:

Братя и сестри,
Чух някога, че по време на Рождество Христово някак се размива разликата между вярващи и невярващи.
Невярващите се грижат да я има на празничната маса питката, има празнична коледна вечеря, някои постят, на масата задължително в някои региони има риба, другаде пък бяла наденица със зеле, украсяват елхата, пеят коледни песни, пожелават си сбъдване на мечтите… С какво тогава се различават от вярващите?
Ако действително няма разлика, тогава вярващите в Навечерието на Рождество Христово от ужас би трябвало да се задавят. Ако така е действително, това би означавало, че Коледните чествания са също и за тях само фолклорна традиция, външна форма, украса без съществено съдържание.
По радиото и по телевизията, които друг път предават нерелигиозен, ако не и атеистичен мироглед, пускат коледни песни, но по този начин сякаш се увеличава опасността. Защото се утвърждава мнението, че Рождество Христово не е религиозен празник, а просто някакъв ритуал, шарен обичай, зимен народен карнавал.
Но може да се погледне на ежегодните чествания и по друг начин: светлината на Рождество Христово заблестява през тези дни толкова силно, че дори невярващите покрай празничния блясък стават по-сърдечни, обичащи, способни на прошка и помирение.
Ако не вярват, че Исус е дошъл – събират се само на масата. Събират се в сърдечен кръг, в който няма истинско съдържание, а цари изкуствено създадена магия. Какво може да даде на другия човек този, който гради и разчита само и единствено на себе си, а не на Бог? Непрактикуващите вярата, а само кръстени християни също принадлежат към тази група хора. Дори ние самите, ако изостанем или се самозабравим, тръгнали към светското, изпадаме в тъжното коледно състояние.
Вярващият човек знае и е сигурен, че Исус е дошъл, и макар да се е случило така, че са се разминали в някои моменти от живота му, този човек знае, че трябва да очаква Исус, знае, че има нужда от това Бог да се роди отново в неговото сърце, че това е моментът, в които нашият християнски живот се сдобива със своя смисъл.
Братя и сестри, дори най-самотният християнин в Навечерието на Рождество Христово не е самотен, защото ако Исус е дошъл, това означава, че ние винаги имаме възможността да се съединим с Него.
Първото Рождество Христово било бедно, но много радостно, защото било истинска среща с Исус. Това е истинският и най-важен смисъл и цел на празника. Не става дума за украсите, а за това да се срещнем с Исус, Които е дошъл.
Пожелаваме си днес много, за да ни се сбъдне, но важно е също и пожеланието този хубав, също и шарен празник сред нас, вярващите хора, никога да не изгубва основната си цел.
Амин.

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар