Генсвайн: „Папа Бенедикт е в добро настроение!“

20 март 2017,18:44

„Папа Бенедикт е в добро настроение! Това, което му създава проблеми, са краката. Ходенето го затруднява, затова си помага с проходилката и се справя доста добре с нея. Но иначе умът му е съвсем бистър.“ Това каза архиепископ Георг Генсвайн в интервю за Радио Ватикана, по повод 90-тия рожден ден на почетния папа, който е на 16 април. Той се интересувал от всичко „чете, моли се, слуша музика, приема посещения; всеки ден прави разходка с Броеницата, така че това, което правеше в началото като почетен папа, това прави и сега“. Генсвайн е префект на папския дом, а също от 2003 г. до днес е личен секретар на Йозеф Ратцингер (Бенедикт ХVІ).
Почетният папа не четял само богословски неща, интересите му били „много широки“, допълва архиепископ Генсвайн. Когато го посещавал брат му Георг Ратцингер, двамата заедно разглеждали немските новини. Но Бенедикт ХVІ четял и италианските, „защото живее в Италия“. Четял редовно италианското издание на „Osservatore Romano“, но също „и други, за да се информира и да знае какво става по света“.
Освен това посрещал „хора от различни националности, на различна възраст, с различни професии“. Сред тях имало такива, които познавал отпреди, но и такива, „които никога не са го виждали. Има толкова много въпроси, че се налага да работи извънредно!“
Дневната програма на Бенедикт ХVІ е постоянна, както винаги, казва Генсвайн, който познава отблизо ежедневието на почетния папа, с когото живее под един покрив. „Няма такова нещо да си поспи и денят да започне по-късно, денят започва винаги със Светата литургия, всеки ден по едно и също време.“
В неделя Бенедикт „винаги ни казва хубава проповед, на ‚Memores‘ и на мен“, „и ние се опитваме да запазим това, което той казва“.

(kath.net)

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар