Благовещение – празник на молещата любов на Господ Бог

25 март 2017, 13:02

Проповед от † отец Мариуш Полцин OFM Cap.

По време на Великите пости идва при нас ден, като че ли взет направо от радостните тайни на Светата Броеница, ден, който свързваме с адвентната свещ, със звездата на небето и елхата.
Благовещението Господне е празник на молещата, просещата любов от страна на Господ Бог. Бог идва при възлюбения човек и моли да бъде обикнат.
Бог е всемогъщ; а не всичко може, защото не може да принуди човешкото сърце към любов. Човешката любов не би била любов, ако е с нещо или от някого принудена. Човек сам решава за своята любов. Не би бил човек, ако не познава или не умее това. Бог чака. Казва на онзи, при когото е дошъл: „Идвам с любов.” Моли за любов, моли да бъде обикнат. Желае да бъде в нашия живот, но по наша воля.
Мария отговори с радост. „Ето рабинята Господня. Желая това, което Ти желаеш, и по начина, по който Ти искаш, толкова дълго, колкото Ти искаш това.”
Празникът Благовещение Господне е празник на всички нас, защото Бог постоянно идва към нас и се моли за любов. Казва: „Обикни Ме”, което означава – поискай, искай това, което Аз искам.
Амин.

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар