Кръстен път на открито между Житница и Дуванлий

10 април 2017, 09:45

Текст и снимки:
Жана Стоева

Кръстен път на открито между Житница и Дуванлий се проведе в петък, 7 април. Той бе воден от Негово Високопреосвещенство монс. Георги Йовчев. Софийско- Пловдивският епископ подчерта, че поставените намерения на този Кръстен път са Бог да благослови подетата инициатива в Житница за отваряне на клон на Испанското католическо училище, което вече работи в София, под егидата на Опус Деи и също за младежите от Софийско- Пловдивската епархия- да могат да се обърнат към вярата и достойно да я живеят. Да участват в Кръстния път дойдоха и свещеници от различни енории на епархията- Житница, Дуванлий, Калояново, Генерал Николаево, Секирово, Пловдив. След завършване на Кръстния път, епископът отправи насърчение към присъстващите верни по отношение на вярата и свидетелството на Христос в обществото. След това имаше и среща на всички участвали, на която можеха да споделят впечатленията си от тази набожност.
Кръстният път е изграден на територията на две енории- Житница и Дуванлий. Започва от самото с. Житница и завършва на Дуванлийската могила. Създаден е преди четири години по инициатива и със средства на група млади хора от Житница и е осветен от Софийско- Пловдивският епископ Георги Йовчев. След изграждането му става традиция да се провежда Кръстен път в петък преди празника Връбница като постепенно участват все повече верни от Калояново, Житница и Дуванлий.
Негово Високопреосвещенство също изтъкна, че тази набожност освен духовния аспект, има и сплотяващ резултат между различните енории в епархията.
Намерението е този Кръстен път да продължава в годините, като все повече се затвърждава и да прерасне в една масова набожност за верните от трите енроии, както и да се провежда през всички петъци на Великия пост, а не само този преди празника Вход Господен.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар