Връбница в енория „Св. Йосиф“ в София

10 април 2017, 10:37

Светата седмица в конкатедралата „Св. Йосиф“ в София започва с традиционното тържествено шествие с върбови и палмови клонки за празника Връбница.
Енориашите вземаха върбови клонки пред храма, след което се отправяха към площада зад църквата. Енорийският свещеник отец Ярослав Бабик, OFM Cap. благослови върбичките, палмовите клонки и цветята, и прочете откъса от Евангелието, в който се разказва за тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим. След това вярващите се отправиха в шествие към храма.
По време на светата литургия бе прочетено Страданието на Исус Христос според св. Матей. По стара традиция, думите на Исус бяха четени от енориста, а други енориаши бяха поели ролята на евангелиста и на останалата част от участниците в тези събития.
В проповедта си след Страданието Господне отец Ярек наблегна на факта колко бързо народът, който възторжено вика „Осанна“, преминава към разгневеното „Разпни го“. Той добави, че това много често се случва днес и със самите нас. Нещо подобно символизират и върбовите клонки, които днес изглеждат свежи и зелени, а само след няколко дни ще са сухи и няма да стават за нищо. Отец Ярек отбеляза, че всеки ден ние, християните, сме изправени в своя избор между „Осанна“ и „Разпни го“. Свещеникът обърна внимание колко важни е тази Свята седмица, която започва с днешния празник Връбница. Той не пропусна настоятелно да призове вярващите да намерят начин да участват на литургиите за Велики Четвъртък, Велики Петък и в нощта на Възкресение Христово: Велики Четвъртък – когато възпоменаваме Тайната вечеря, и когато по традиция ще бъдат измити краката на дванадесет мъже, по подобие на измиването на нозете на дванадесетте апостоли в Горницата; Велики Петък – когато обожаваме Кръста Господен; ден, в който единствената адекватна реакция на християнина е тишината; ден, в който дори свещеникът не просто коленичи пред Кръста, а се просва на земята пред Него; пасхалната нощ – най-важната литургия през годината, когато съзерцаваме цялата тайна на Спасението, достигайки до Възкресението Христово. Отец Ярослав каза на събралите се вярващи: „Който не е успял досега да участва в тази най-важна литургия през годината, нека да го направи. Това са незабравими спомени“.
Накрая на тържествената литургия енористът обяви, че събраните средства от продажбата на върбовите клонки, осигурени от братята и сестрите от Третия Францискански орден, ще бъдат предназначени за организирането на вече станалия традиционен великденски обяд за бедните енориаши. Средствата пък, събрани по време на неделния дискус, също по традиция ще бъдат предадени на Софийско-Пловдивския епископ монс. Георги Йовчев, тъй като са предназначени за нуждите на епархията.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар