Освещаване на светите масла в катедралата „Св. Павел от Кръста“ в Русе

13 април 2017, 20:47

На снимките, публикувани на facebook-страницата на светилището „Дева Мария от Фатима“ в Плевен, виждаме избрани моменти от тържествената кризмална света литургия, отслужена вечерта на Велика Сряда в катедралата „Св. Павел от Кръста“ в Русе от Никополския епископ Н. В. Пр. Петко Христов.
В съслужие на олтара са всички енористи и други свещеници от Никополската епархия.
Епископът, заедно с намиращите се в общение с него свещеници, освещава елея за Тайнството на болните, елея за тайнството Кръщение и мирото за тайнството Миропомазание. На тази литургия енористите получават и новите пасхални свещи, които ще отнесат в енориите си, и с които ще започне Литургията на светлината в нощта на Възкресение Христово.

По традиция Литургията за освещаване на светите масла се отслужва преди обяд на Велики Четвъртък. Тя е отделна литургия, отслужва се само в катедралата на съответната епархия и не е част от Светото Пасхално тридневие. Пасхалният тридуум започва с вечерната Литургия за Тайната вечеря, отслужвана по енориите в по-късните часове на Велики Четвъртък.

Литургията за освещаване на маслата в Никополската епархия се отслужва вечерта на Велика Сряда по пасторални причини – поради по-големите разстояния между отделните енории и епархийния център. Това дава възможност на енорийските свещеници да се върнат спокойно в енориите за Литургията за Тайната вечеря във вечерните часове на Велики Четвъртък

Снимки: Епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“ – Плевен
Текст: www.catholic-news.bg

Благодарим за сътрудничеството на Росица Златева!

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар