Празник на Първото Причастие в енория „Св. Йосиф“ в София

14 май 2017, 23:29

Тази неделя петнадесет деца от енория „Св. Йосиф“ в София приеха първото си Причастие. Преди да бъдат въведени с тържествено шествие в църквата, първопричастниците и техните родители подновиха кръщелните си обещания, като отговаряха на въпросите на отец Ярослав Бабик, енорийски свещеник в конкатедрала „Св. Йосиф“. След това майките и бащите, насърчавани от свещеника, благословиха децата си с възлагане на ръце върху главите им и кръстния знак.
В проповедта си, отправена специално към децата и под формата на разговор с тях, о. Ярослав им разкри смисъла на приемането на Причастието и какво представлява то. Той им обясни, че както тялото на човек се нуждае от храна, за да живее, така и душата му има нужда да се храни. Храната за душата е Тялото Христово и е много важно човек да се се храни с него, да го приема, за да получи вечния живот. Като пример о. Ярослав им даде пастирчетата от Фатима.
С танцова композиция децата донесоха даровете на свещеника при олтара и в обясненията си за всеки един от тях декларираха, че искат да живеят в светлината на Христос и да носят неговата светлина на другите, да разпознават Бог в ежедневието си, да дадат добри плодове с живота си и по-често да се хранят с небесния хляб, за да не спират по пътя към небето. При раздаването на Причастието те приеха коленичейки Исус в сърцата си.
За този толкова важен ден в живота си първопричастниците се подготвяха в специален катехизис, ръководени, подпомагани и придружавани от Юлия Ритер от Движението на фоколарите.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар