Префектът на Конгрегацията на Източните църкви Кардинал Сандри в Плевен

2 юли 2017, 17:10

Автор: Росица Златева

Послучай 100-годишния юбилей от Явленията на Св.Дева Мария във Фатима, на 1 юли 2017 г. в епархийното светилище на Божията Майка в Плевен, бе отслужена тържествена Св.Евхаристия, предстоятелствана от НВПрeосвещенство Кардинал Леонардо Сандри – Префект на Конгрегацията на Източните църкви при Светия Престол. Месата бе отслужена в присъствието на Апостолическия Нунции в България НВПр Монс.Анселмо Гуидо Пекорари и тримата български епископи: Никополският Епископ Монс.Петко Христов, Апостолическият Екзарх Монс. Христо Пройков и Епископът на Софийско-Пловдивската епархия Монс.Георги Йовчев. Още много духовни лица съслужиха в светата меса: Секретарят на Кардинал Сандри Монс. Фавио Паче, отец Виеслав Пижио – Провинциаления настоятел на отците францисканци в България от Варшавската провинция „Непорочно зачатие на Дева Мария”, монс.Йовко Пищийски и свещеници от трите католически епархии в България. Високи гости на събитието бяха Посланици от дипломатическите корпуси в България: Н. Превъзходителство Камило Дзуколи – посланик на суверенния Малтийския орден в България, Н. Превъзходителство Стефано Балди – посланик на Италия в България, Н. Превъзходителство Алберто Алфредо Мануел Труеба – посланик на Аржентина в България, Н. Превъзходителство Луиш Алмейда Фераш – посланик на Португалия в България, Н. Превъзходителство Ярослав Джиеджиц – съветник-министър в полското посолство в София и Ярослав Годун – директор на Полския културен институт в София. В общение по време на светата литургия бяха свещениците: Отец Тихомир Гаврилов – представител на Православната църква и пасторите Цветан Илиев и Владимир Блажев – представители на Евангелската методистка епископална църква в Плевен. На празника присъстваха: Зам.Областният управител на Плевен Г-жа Таня Божинова и Кметът на Община Белене Г-н Милен Дулев.
В 10,30 ч. в епархийното светилище „Дева Мария от Фатима“ пристигнаха Кардинал Сандри и Апостолическият Нунций монс.Пекорари. Много верни ги очакваха с възторжена радост и папското знаме в ръце. С хляб и сол, по стара българска традиция, момичета в национални носии посрещнаха пред храма Кардинала. Епископът на Никополска епархия монс. Петко Христов пръв приветства Папския пратеник. Домакинът от общността на малките братя конвентуалци и Ректор на Светилището отец Венци Николов отправи приветствие за „Добре дошли“ към високите гости. Отец Венци припомни 1996 г., когато тримата български епископи, при поклоничетвото си във Фатима, извършиха паметно посвещаване на целия народ и на цялата българска църква на Непорочното Сърце на Дева Мария. Ректорът добави, че тогава монс. Петко Христов се е молил за нужните благодати за епархията си и по особен начин за новата общност от верни в Плевен, за да може да бъде изграден храм и да бъде обособена енория за католиците в града. „Днес ние стоим в този заветен храм, каза отец Венци, в това светилище. Днес ние се молим заедно и всички: епископи, свещеници, богопосветени, хора от различни места на страната и вероизповедания. Наистина има за какво да благодарим на Бога, за всички благодати и дарове, с които ни обсипва веки ден. Прозорецът на Божиите благодати във Фатима е непрекъснато отворен.“
В 11 ч. започна тържествената меса, отслужена от Кардинала, епископите и свещениците. В своята проповед Префекта на Конгрегацията на Източните църкви каза: „Мисълта ни в това Светилище се отправя към Кова де Ирия, където Пресветата Дева избра да се яви на три деца – най-обикновени, но способни да се посветят изцяло на Бога и на Небесната майка. Преди 100 години Божието Провидение пожела да се притече отново на помощ на човечеството, за да го предупреди за рисковете пред една цивилизация без Бог, но с много идоли, които по различни начини се стремят да унищожат човека, създаден по образ и подобие на Бога Творец и Отец. Преди малко повече от двадесет години, припомни Кардиналът, вашият Епископ – също поклонник във Фатима, почувства в сърцето си желанието да посвети на Посланието на Девата едно място във вашата Епархия – едно туптящо сърце, където да отеква този призив към обръщане, който остава винаги актуален.“
По-нататък Кардинал Сандри продължи: ”Мария ни дарява преди всичко благодатта да разберем, че сме „в пълнотата на времената”. Това ни припомня Свети Павел в Посланието си до галатяните: „Когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син, Който се роди от жена” (Гал. 4,4). Тази сигурност ръководи живота на светците и мъчениците, някои от които са чеда на тази земя – България, или са свързали с нея част от живота и мисията си. Мисля за Светите Солунски братя – Кирил и Методий, каза Кардиналът, толкова обзети от желанието Исусовото Евангелие да бъде чуто от народите на днешна Източна Европа; за Свети Йоан XXIII – Папа Ронкали, който прекара тук своите първи години като Апостолически Делегат; за Свети Йоан Павел II, когото имах радостта да придружавам по време на незабравимото му посещение през 2002 г. Не бих искал да пропусна и блажените мъченици – синове на тази земя: Епископ Евгений Босилков и Отците Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков. Насилието, извършено над тях и над мнозина други, продължи птоповедникът, бе предизвикано от един атеистичени материалистичен политически проект, абсолютизирал една идеология, а Държавата, която го въплъщаваше, наподобяваше някакво всемогъщо същество, която не приемаше нищо различно, особено Христовото Евангелие, възвестявано в общение с наследника на апостол Петър – Римския Папа. Това насилие и извращение, представено като извършено в името на общото благо, е част от посланието на Девата към пастирчетата във Фатима: видението на ада, което те получават, е свързано с предупреждението за риска за вечното погубване на човечеството от всяко време, но всъщност говори за онова, което човекът на земята е в състояние да предизвика, когато забрави Бога, както и това, че човекът до него е негов брат.“
В края на месата Епископите отново молитвено посветиха Католическата Църква в България на Непорочното Сърце Марийно със същата формула, която тримата са измолили през 1996 г. в Португалия.
Верни от Плевен поднесоха на Кардинал Леонардо Сандри, от името на всички енорияши, икона, изобразяваща Явленията във Фатима. Автор на иконата е художникът Атанас Атанасов, изписал голяма част от иконите в светилището. Подаръкът е платен със средства, събрани от верните от плевенската общност.
Приветствия поднесоха: Кардинал Сандри, Епископ Петко Христов, Апостолическият Екзарх Христо Пройков и Провинциалният Настоятел от Полша отец Виеслав Пижио.
В края на литургията Кардинал Леонардо Сандри даде Апостолически Благослов от името на Светия Отец Папа Франциск на всички верни, присъствали на празничната меса в Плевен.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар