Църквата предложи малкият Чарли Гард да бъде лекуван в италиански католически болници

3 юли 2017, 12:56

Папа Франциск вече сподели мнението си за случая с Чарли Гард, макар и да не цитира името на бебенцето изрично, преди няколко дни в Twitter: „Защитата на човешкия живот, особено когато е ранен от болестта, е ангажимент на любовта, която Бог поверява на всеки човек“. Днес обаче папата в някаква степен компенсира закъснението да призове да бъде спазено желанието на родителите на 10-месечния Чарли, поразен от тежко заболяване, заради което лекарите от Great Ormond Street Hospital в Лондон бяха решили да спрат животоподдържащите системи.
„Светият Отец следи с любов и вълнение случая с малкия Чарли Гард и изразява близостта си с неговите родители. Той се моли за тях, като се надява, че няма да бъде пренебрегнато тяхното желание да придружават и да се грижат за своето бебе до край“ – декларира вчера вечерта говорителят на Светия Престол Грег Бърк.
По отношение на малкия Чарли, болен от заболяване, класифицирано като „нелечимо“, бе взето решение да бъдат спрени поддържащите апарати, но родителите Крис Гард и Кони Йейтс бяха против, и предишните дни им бе дадено още малко време. В крайна сметка Църквата застана на страната на родителите, които пък се оказаха в центъра на юридическа битка, в която се оказаха губещи. Те искаха да отведат детето си в САЩ, за да го подложат на експериментална терапия, в последен опит да спасят живота му. В крайна сметка, и британските съдебни инстанции, и Европейският съд за правата на човека в Страсбург решиха, че апаратите, които поддържат живота на Чарли, трябва да бъдат спрени.
Италианската епископска конференция също се активизира по случая. Бе отправено и конкретно предложение: „Католическите структури, като Gemelli и Bambin Gesu, или други подобно структури, са на разположение да приемат това дете, за да се погрижат да му дадат живот“ – декларира дон Кармине Ариче, директор на националния офис за пастирска грижа в здравеопазването към Епископската конференция на Италия и член на Папската комисия за санитарни грижи. „Питам се – добави свещеникът – за какво са ни нужни подобни места, в които животът, когато е най-уязвим, не може да бъде опазен и съхранен?“ И добави: „От страна на християнската общност не е налице само декларация на солидарност, но и конкретно намерение, чрез което, доколкото е възможно, да останем близо до това семейство. И когато поискат конкретна помощ, да им бъде предложена“.
Чарли Гард бе в центъра на неделната проповед и на кардинал Гуалтерио Басети, председател на Епископската конференция на Италия и архиепископ на Перуджа. „Мисля за изключително уязвимия живот на малкия Чарли Гард – каза кардиналът, – към когото са насочени цялото ни внимание, размишление и молитва. Както каза папа Франциск, „животът трябва да бъде защитаван винаги, дори когато е поразен от болестта“. Няма живот, който да не е достоен да бъде изживян. Всичко останало е „културата на изхвърлянето“.
Ние, и особено Чарли, бяхме изоставени по един ужасен начин през целия процес – написаха във Facebook семейство Гард предишните дни. – Не ни бе позволено да изберем дали детето ни да може да живее, нито кога и къде да може да умре“. В същото време, те отправиха благодарност към множеството граждански инициативи в подкрепа на Чарли, както и за събрания фонд от 1,4 млн. лири стерлинги, който трябваше да бъде използван за евентуалното му транспортиране и лечение в Съединените щати.

Източник: ANSA

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар