Кардинал Йоахим Майснер: смел борец за католическата ортодоксия

6 юли 2017, 15:57

Кардинал Йоахим Майснер, който почина на 83-годишна възраст, преживя едни от най-драматичните събития на изминалото столетие и остана до края на живота си борец за католическата ортодоксия.
Роден през 1933 г. в източногерманския град Бреслау (днешния Вроцлав в Полша), Майснер израства в силно католическо семейство, което се преселва в Източна Германия след Втората световна война. Ръкоположен за свещеник през 1962 г. и за епископ през 1975 г., неговото призвание е да служи на малкото католическо малцинство в Източна Германия, традиционно протестантска, и във времето на анторелигиозното комунистическо правителство.
През 1980 г. Папа Йоан-Павел II го посочва за епископ на Берлин. По време на Студената война Берлин е един от най-сложните в политическо отношение диоцези в света. Майснер използва свободата да пътува, за да поддържа контакта между двете части на разделения град и да осигури колкото се може повече свобода за своето паство. Особено важен момент е Katholikentreffe, който той председателства в Дрезден през юли 1987 г. – фестивал, привличащ повече от 100 хиляди католици от общо 800 хиляди като цяло в Източна Германия.
Ретроспективно погледнато, това е един от ранните знаци за мирната революция, която ще срути Берлинската стена през 1989 г.
По това време обаче Майснер, номиниран за кардинал през 1983 г., вече не е в Берлин. През лятото на 1989 г. Папа Йоан-Павел II го назначава за архиепископ на Кьолн – най-големият и богат диоцез в Германия.
Назначението в Кьолн е изключително противоречиво за онова време, като среща значителна съпротива от страна на архидиоцеза. Причината е, че Майснер е основният представител на изчезващото – а сега вече почти умряло – консервативно течение в немското духовенство. Радвайки се на почит от страна на Папа Йоан-Павел II и участвайки по-късно в конклава, в който неговият стар приятел кардинал Йозеф Ратцингер става Папа Бенедикт XVI, Майснер очевидно отстъпва пред все по-силното либерално мнозинство в немската Епископска конференция.
Въпреки всичко Майснер остава твърд във вярата, с която е израснал. Прям и често цитиран, той се осланя на гнева спрямо немския прогресивен консенсус, като често кръстосва шпаги с местни политици, а освен това е с консервативен подход и към литургията и религиозното изкуство. През 2008 г. е съавтор на книга за вярата с друга полемична католическа личност – принцеса Глора фон Тум и Таксис.
И въпреки всичко, към момента на оттеглянето му през 2014 г., Майснеровият стил на католицизъм е много по-рядко срещан отколкото когато е поел назначението в Кьолн преди 25 години
Въпреки напредналата възраст, кардинал Майснер не се оттегля в тишина и мълчание. Затова и не е изненада, когато през последната година се оказа един от четиримата кардинали, подписали dubia-та до папа Франциск, с искане да изясни противоречията в Amoris Laetitia по отношение на учението на Църквата за брака.
Във времена, в които Църквата в Германия е един от флагманите на по-либералното учание, фактът, че кардиналите Йоахим Майснер и Валтер Брандмюлер надигнаха гласове в защита на традиционното учение на Църквата е един вид напомняне, че преди е съществувал един много по-различен стил на немския католицизъм.

Иън Андерсън,
Catholic Cherald

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар