Отиде си Хоакин Наваро-Валс

6 юли 2017, 15:59

На 5 юли в Рим, на 80-годишна възраст, почина бившият говорител на Светия Престол Хоакин Наваро-Валс, оставил незаличими следи във ватиканската система за комуникации. В продължение на повече от двадесет години Наваро-Валс бе неотлъчно до св. Папа Йоан-Павел II, който през 1984 г. повиква испанския журналист във Ватикана, за да оглави пресслужбата. На тази длъжност Наваро-Валс ще остане до края на първата година от понтификата на Папа Бенедикт XVI.
Хоакин Наваро-Валс е роден на 6 ноември 1936 г. в испанския град Картахена. Първо завършва медицина, а след това – журналистика. След като се запознава със св. Хосемария Ескрива де Балагер постъпва в редиците на прелатурата Opus Dei. В младите си години Валс работи в мадридския вестник ABC, като нерядко е изпращан като военен кореспондент в горещите точки на света. Испанският журналист става първият в историята мирянин, който поема ватиканската пресслужба. Отличава се с дълбока вяра, голяма откритост, изключителна компетентност и елегантен стил. Изиграва ключова роля в подготовката и информационното осигуряване на апостолическите посещения на Папа Войтила, особено историческата визита в Куба през 1998 г. Наваро-Валс участва и в подготовката на едно от най-сложните в дипломатическо отношение посещения – това на държавния секретар кардинал Агостино Казароли в Съветския съюз по случай хилядолетието от Кръщението на Русия.
През годините, освен говорител на Светия Престол, Хоакин Наваро-Валс бе и президент на Асоциацията на чуждестранните медии в Италия, както и представител на Ватикана на различни конференции, организирани под егидата на ООН.

Новини: In Memoriam

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар