Догадки за това как точно е бил освободен кардинал Мюлер

11 юли 2017, 10:23

Мейки Хиксън от OnePeterFive предлага някои детайли от последната аудиенция на кардинал Герхард Мюлер при папа Франциск, преди да бъде уведомен, че мандатът му няма да бъде продължен.
Както пише известният ватиканист Марко Тосати, „препоръчваме ви да прочетете цялото заглавие [в OnePeterFive] на английски, в оригиналния сайт. Тук само даваме един наш превод [на италиански] на онези части, които ни се струват по-интересни“.
„Информацията по-долу е от надежден източник в Германия, който пожела да говори пред OnePeterFive при условия на анонимност. Той цитира свидетел-очевидец, който наскоро е бил на обяд с кардинал Мюлер в Майнц, Германия. По време на този обяд кардиналът е разкрил, в присъствието на същия този свидетел, някои информации относно последната си аудиенция с папата, по време на която бе информиран, че мандатът му като префект на Конгрегацията за доктрината на вярата няма да бъде подновен.
Според източника кардиналът е бил повикан в Апостолическия дворец на 30 юни, и той се отправил натам с работното си досие, като смятал, че срещата ще е една нормална служебна среща. Папата му казал, че има пет въпроса към него:
Вие „за“ или „против“ сте женската дякония? – „Против съм“ – отговорил кардиналът.
„За“ или „против“ сте отмяната на свещеническия целибат? – „Естествено, че съм против“ – бил отговорът.
„За“ или „против“ сте жени-свещеници? – „Решително против съм“ – отговорил Мюлер.
Ще защитавате ли Amoris Laetitia? – „Да, доколкото е възможно за мен. Но все още има неясноти“.
Бихте ли оттеглили протеста си срещу уволнението на тримата свои подчинени? – Мюлер отговорил: „Свети отче, това бяха добри и неопетнени хора, чиято липсва се усеща, и не беше правилно да бъдат уволнявани през главата ми, малко преди Рождество Христово, така че да напуснат офиса на 28 декември. Да, чувствам тяхната липса“.
Тогава папата отговорил: „Добре. Кардинал Мюлер, само исках да знаете, че няма да продължа мандата ви [след 2 юли – б.р.] като префект на Конгрегацията за вярата“.
И веднага след това, без каквито и да е думи за довиждане или обяснения, папата станал и излязъл от стаята.
Първоначално кардиналът си помислил, че папата е излязъл, за да донесе нещо в знак на благодарност за свършената работа, и продължил търпеливо да чака. Но нямало нито подарък, нито дума на благодарност за неговата служба. Наложило се префектът на Папския дом монс. Георг Генсвайн да му обясни, че аудиенцията е приключила“.
Марко Тосати подчертава, че до момента така и не е получено нито потвърждение, нито отричане на този разказ. Но подчертава, че като се има предвид силата на източниците, с които разполага OnePeterFive, би могло да се приеме, че е истински.
И някои други съображения, пише Тосати. Петте въпроса, поставени към кардинал Мюлер, отпращат веднага към петте dubia, отправени към папата за изясняване на някои от най-видимите и опасни неясноти в апостолическото насърчение Amoris Laetitia, останали, след толкова месеци време, все още без отговор. Марко Тосати добавя по този повод: „Моето мнение е, че папата е подозирал, че кардинал Мюлер е имал нещо общо с dubia-та. Репортажът на OnePeterFive потвърждава това мое мнение, което си остава мое, в очакване да получи потвърждение“.
Марко Тосати допълва и вече известното, че в интервю пред Passauer Neue Presse кардинал Мюлер вече изрично подчерта, че не може да приеме начина, по който е бил уволнен. В същото това интервю той бе казал, че е съобщил това и на кардинал Майснер по телефона, малко преди последният да почине. Освен за самото уволнение, той му разказал как е протекъл и самият разговор.

Източници: Stilum Curiae, OnePeterFive

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар