Архиепископ Чапът против омаловажаване греховността на хомосексуалните действия

12 юли 2017, 20:16

Чарлз Чапът, архиепископ на Филаделфия, критикува книгата „Building a Bridge“ на съветника на Ватикана о. Джеймс Мартин SJ, защото омаловажава греховността на хомосексуалните действия.
Искането на Мартин за толерантно, състрадателно и чувствително отношение към хора с наклонности към собствения си пол е, разбира се, оправдано. Но това не позволява нито на него, нито на други влиятелни личности в Църквата да игнорират библейското учение за сексуалността, пише архиепископ Чарът в своята рубрика в новинарския сайт на епархията „Catholic Philly”.
Чапът предлага честен дебат по тази тема. Той вижда две възможности: Посланието до евреите на апостол Павел е вярно и тогава всички хора, които живеят в нередовни взаимоотношения са призовани към покаяние, което се отнася както за хетеро-, така и за хомосексуални. Ако посланието до римляните е невярно, тогава християнското учение е не само погрешно, а дори е грозна лъжа.
Джеймс Мартин призовава в книгата си католиците с хомосексуални наклонности да започнат „разговори” с техните епископи, така че постепенно да накарат Църквата да признае хомосексуалността като част от Божието творение.
На това предложение Чапът противопоставя посланието на Евангелието. Той пише, че Исус „не е дошъл, за да ни утвърждава в нашите грехове и в разрушителното ни поведение, независимо какво е то, а да ни избави”.
В епохата на „сексуално объркване и безпорядък” призивът за въздържание не само не е добре приет, той е и презиран. Така е било и по времето на апостол Павел. Чапът подчертава, че истинността на неговото послание и значението му за нашето време са напълно независими от това.
О. Джеймс Мартин е автор и сътрудник в йезуитското списание „America“. През април 2017 г. е назначен от папа Франциск за съветник на Ватикана за комуникацията.

(kath.net)

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар