Сбогуване с кардинал Майснер: Живот, отдаден на вярата в Христос

15 юли 2017, 19:42

Днес, след тържествена траурна Света литургия тленните останки на кардинал Майснер бяха положени в епископската гробница в Кьолнската катедрала. Траурното шествие тръгна в 9.15 ч.от църквата „Св. Гереон” в Кьолн, където тялото на покойния кардинал бе изложено за поклонение. Рицари от Малтийския Орден и от Ордена на Светия Гроб Господен придружаваха катафалката със саркофага, пред него вървеше настоящият архиепископ на Кьолн, кардинал Райнер Мария Вьолки, който председателстваше Реквиема, започнал в 10.00 ч. в катедралата. Монс. Оливер Бос, последният секретар на покойния кардинал носеше епископската му палица, обърната надолу, а дългогодишният му шофьор Роман Долецки – митрата му. В процесията, молеща Литанията за починалите и Броеницата, участваха кардинали и духовници, членове на семейство Майснер, представители на политическия и обществен живот.
Проповед произнесе кардинал Петер Ердьо , архиепископ на Естергом-Будапеща и примас на Унгария, който е дългогодишен приятел на кардинал Майснер. Той оцени помощта на починалия кардинал за Централна и Източна Европа. „С тези страни го свързваше и споменът за баща му, който бе загинал през войната в този регион”, каза кардинал Ердьо. Той изтъкна ролята на кардинал Майснер като председател на „Реновабис”, насърчаваща строителни проекти в Източна Европа, грижата му за бедните и страдащите като ръководител на „Каритас”, определи го като „динамичен и открит свещеник с много практически дух”, който „страстно търсеше и обичаше Христовото учение и истина” и който е намерил много радост във вярата и пастирското служение. Кардинал Ердьо каза, че в лицето на кардинал Майснер, който е бил също и голям почитател на Дева Мария, „ни напусна един от великите последователи на апостолите в наше време” и благодари за свидетелството на вярата и живота му, които „той остави за всички нас”. Вълнуващо прощално слово от почетния папа Бенедикт ХVI прочете неговият личен секретар, архиепископ Георг Генсвайн.
„В този час, в който Църквата в Кьолн и вярващите хора извън нея се сбогуват с кардинал Йоахим Майснер , и аз в сърцето и мислите си съм при вас и с радост изпълнявам желанието на кардинал Вьолки да отправя към вас възпоменателни думи.” С тези думи започва писмото на папа Бенедикт ХVI, който споделя, че когато научил за смъртта на кардинал Майснер, първо не искал да повярва. Предния ден двамата разговаряли по телефона и гласът на Майснер издавал благодарност заради почивката, след като в неделя той участвал в беатификацията на епископ Теофилиус Матулионис във Вилнюс. Почетният папа изтъква любовта на покойния кардинал към църквите от съседните страни на Изток, изпитали страданието от преследванията при комунизма. Бенедикт продължава:
„Това, което най-много ме впечатляваше при последните разговори с покойния кардинал бе непринуденият оптимизъм, вътрешната радост и увереност, които бе намерил. Ние знаем, че за него, страстният пастир и духовник, бе трудно да остави служението си и то тъкмо във време, в което Църквата особено спешно се нуждаеше от убедителни пастири, които да се противопоставят на диктатурата на духа на времето и да живеят и мислят съвсем определено от вярата. Но още повече ме вълнуваше това, че в последния период от живота си той се бе научил да се освобождава и да живее все повече с дълбоката сигурност, че Господ няма да изостави Църквата си, дори понякога лодката да потъва от препълване.”
Две причини посочва Бенедикт за тази радост и увереност на кардинал Майснер: от една страна това, че той виждал много млади хора, предимно млади мъже, да преживяват благодатта на прошката в тайнството Покаяние и от друга – забелязвал мълчаливия растеж на евхаристичното обожание.
Бенедикт завършва с думите:
„Когато в последното си утро кардинал Майснер не се появил за литургията, той бил намерен мъртъв в стаята си. Бревиарът се бил изплъзнал от ръцете му: Той починал, молейки си, с поглед към Господ, в разговор с Господ. Смъртта, която му била подарена показва още веднъж как е живял той: С поглед към Господ и в разговор с него. Затова можем спокойно да препоръчаме душата му на Божията благост. Господи, благодарим ти за свидетелството на твоя слуга Йоахим. Нека сега той стане ходатай за Църквата в Кьолн и по цялата земя! Requiescat in pace!”
По време на траурното молитвено бдение в сряда вечерта, след смъртта на кардинал Майснер, архиепископ Вьолки, който е негов бивш секретар, прочете духовното му завещание, написано през 2011 година, в което той благодари, че е станал свещеник и епископ, че свидетелства и изповядва с всички свещеници: „Христе, Ти си моята надежда.
Моята радост, моето щастие, целият ми живот:
Христе, към Теб се скланя духът ми;
Христе, Теб обожавам.
Христе, за Теб се държа здраво
с всичката сила на душата си:
само Теб обичам, Господи –
търся Те, следвам Те”,
насърчава да бъде подкрепян Светия отец и завършва с думите: „Не благодатта, която получи апостол Иван, желая аз, не прошката, с която Ти прости на Петър , моля само за тази, която даде на кръста на разбойника: „Днес ще бъдеш с Мене в рая” (Лк 23, 43).”

Траурната процесия и погребението на кардинал Майснер – пълен запис

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар