Няма комисия, която да реформира учението на енцикликата „Humanae Vitae“

28 юли 2017, 14:11

В института за брака и семейството „Йоан Павел ІІ“ няма създадена комисия, която да реформира учението на енцикликата „Humanae Vitae“ за изкуствената контрацепция. Джилфредо Маренго, професор по богословска антропология, отрече пред katholisch.de слуховете, че папа Франциск е назначил работна група, която да подготви съответна реформа. Онлайн изданието „Crux“ съобщава, че сформираната в института работна група за „Humanae Vitae“ има за цел да изследва историята на създаването на енцикликата, което потвърждава и проф. Маренго, който е член на тази комисия.
Важно е научното проследяване на създаването на енцикликата. Към това се отнася работната група, назначена през 1963 г. от папа Йоан ХХІІІ, която продължава работата си и при папа Павел VІ. През 1966 г. комисията прави междинен доклад. Според него мнозинството в нея смята, че изкуствената контрацепция е съвместима с учението на Църквата. Групата не била в състояние да помогне достатъчно на Павел VІ и той „трябваше да започне работата по енцикликата наново почти напълно самостоятелно“, уточнява Маренго. Към това се прибавят и трудностите от обществения натиск на привърженици, както и на противници на изкуствената контрацепция.
Маренго посочва новостите в „Humanae Vitae“. Докато по време на създаването й мнозина смятали естественото семейно планиране като „добродушна отстъпка“ за съпрузите, Павел VІ показал ясно със своята енциклика, че създаването на потомство не е единствената цел на брака. Той подчертал, че към брака принадлежи и любящото отношение на съпрузите в половия акт.
Папа Франциск коментира многократно положително „Humanae Vitae“. В интервю за „Corriere della Sera“ през 2014 г. той отправя похвала към Павел VІ като пророк, който е имал куража „да застане срещу мнозинството, да защити нравствената дисциплина“. На въпрос за промяна на доктрината на Църквата Франциск отговаря, че въпросът не е „дали се променя учението, а дали се отива в дълбочина и се внимава пасторалът да се съобразява с отделните житейски ситуации и с това, на което хората са съответно способни“.
Публикуваната през 1968 г. енциклика „Humanae Vitae“ разглежда християнския брак. Тя добива известност най-вече със забраната на изкуственото предпазване от бременност, което предизвиква световна дискусия.

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар